Strona główna » Porady wędzarnicze » Ocena świeżości ryb – etapy prawidłowego wędzenia

Czym się kierować podczas zakupu ryby do wędzenia czyli ocena świeżości ryb?


Wędzone ryby są pyszne i zdrowe. Są źródłem nienasyconych kwasów omega-3, mnóstwa minerałów, białka i innego dobra potrzebnego naszemu organizmowi. Oczywiście jest jeden warunek: muszą być świeże! Wiemy jak Ważna jest ocena świeżości ryb, dlatego powiemy Ci jak prosto ją przeprowadzić.

Jakość ryby wpływa znacząco na finalny efekt wędzenia, stąd wybór ryby jest jednym z kluczowych etapów wędzenia. Dodatkowo kupowanie świeżej ryby, a nie mrożonej, pozwala na, na ocenę jej świeżości. Musisz również pamiętać, że mięso ryb psuje się o wiele szybciej, niż np. wieprzowina czy drób, także podczas zakupów warto stosować zasadę ograniczonego zaufania i upewnić się, że ryba po którą sięgamy spełnia nasze wymagania w najwyższym stopniu.

wędzona ryba

Jak sprawdzić świeżość ryby?

  • oczy – kupując ryby warto wybierać te z oczami. Oko jest ważnym wyznacznikiem świeżości ryby. Gdy ryba jest świeża oko jest błyszczące z czarną, wyraźną źrenicą. Oko powinno być wypukłe lub płaskie. Jeśli jest zapadnięte, mętne, matowe czy wysuszone to ryba nie nadaje się już do spożycia;
  • skóra – świeża ryba ma jednolitą, śliską, sprężystą skórę pokrytą łuskami. Jeśli na skórze znajdują się rany, owrzodzenia, bądź mętny śluz nie sięgajmy po nią;
  • skrzela – powinny być krwistoczerwone, bez plam, ubytków z wyraźnymi listkami skrzelowymi. Powinny przylegać do skóry ryby. Inny kolor, ubytki –  świadczą o tym, że ryba jest już nieświeża;
  • zapach – każda ryba ma swój specyficzny zapach, zazwyczaj przypominający wodę w której ryba została złowiona. Wątpliwości powinny budzić zapachy bardzo intensywne, ostre czy kwaśne. Warto zwrócić uwagę na zapach stoiska, na którym są sprzedawane. Nie powinien pachnieć środkami chlorowymi bądź innymi drażniącymi substancjami;
  • sprężystość – mięso ryby powinno być sprężyste i zwarte. Mięso po naciśnięciu powinno wrócić do pierwotnego stanu. Jeśli zaś zapada się, nie powraca do stanu przed naciśnięciem, jest gąbczaste – ryba jest nieświeża;
  • płetwy – warto zwrócić uwagę, czy są całe i mają naturalny kształt bez ubytków. Odstępstwa nie świadczą jednoznacznie, że ryba jest nieświeża, ale powinny spowodować u nas baczne przyglądnięcie się innym oznakom nieświeżości.

Jeśli kupiliśmy już rybę, ale wciąż nie mamy pewności co do jej świeżości – warto włożyć ją do miski z wodą. Jeśli unosi się na powierzchni jest nieświeża, natomiast świeża ryba opadnie na dno.

 

Źródła:

https://tomusiszwiedziec.pl/jak-sprawdzic-swiezosc-ryby-sprawdz-pare-rad-a-juz-nigdy-nie-kupisz-nieswiezej-ryby/ 
https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/swiezosc-ryb
https://beszamel.se.pl/porady/jak-zrobic/kupowanie-swiezej-ryby-jak-ocenic-swiezosc-ryby-5-sprawdzonych-rad-aa-prva-dPJ5-8YKU.html
https://krytykakulinarna.com/jak-rozpoznac-swieza-rybe/
http://chata-keblowo.pl/swieza-ryba-ocenic-wybrac/
 
Fot: Zasoby własne FASANiO®