Strona główna » Przepisy » Suszone jabłka z cynamonem

Suszone jabłka w wędzarni są pyszną i zdrową przekąską. Same owoce są popularne i łatwo dostępne.


Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Są łatwo dostępne i występują przez cały rok. Dzięki swojej różnorodności (jest 10 tys. odmian jabłek na świecie) przygotowuje się z nimi wiele dań, słodkich jaki i słonych. Mają szerokie zastosowanie w kuchni, ale również wiele właściwości cennych dla zdrowia. Stare angielskie przysłowie mówi : “Jedno jabłko dziennie trzyma doktora z daleka”.

Najwięcej właściwości leczniczych znajduje się w skórce i zaraz pod nią, więc warto jeść jabłka właśnie z nią. Natomiast jabłka jesienne i zimowe mają najwięcej wartości zdrowotnych.

Najpopularniejsze odmiany jabłek w Polsce:

  • Gala – odmiana, która jest wrażliwa na mróz, ale za to owce mają soczysty i chrupki miąższ. Nazywane są jabłkami deserowymi.
  • Champion – odmiana pochodzi z Czech, bardzo dobrze się przechowują, a czas działa na ich korzyść, ponieważ stają się coraz smaczniejsze.
  • Ligol – to odmiana, która powstała w Polsce, mają słodko-kwaśny smak.
  • Antonówka – jedna z najstarszych odmian jabłoni, bardzo odporna na mróz i choroby. Owoce są bardzo soczyste i mają kwaskowaty smak. Idealnie nadają się do różnych przetworów, soków czy ciast.
  • Golden Delicious – najpopularniejsza odmiana na świecie, najsmaczniejsze są w grudniu.
  • Papierówki – prawidłowa nazwa to “Oliwka Żółta”, często uprawiana w przydomowych ogródkach, ponieważ jest odporna na mróz i osiąga nie za dużą wielkość. Zaczyna owocować już w lipcu.
  • Szara reneta – odmiana, która idealnie nadaje się na szarlotkę :) Owoce gotowe są do zbioru dopiero w grudniu, można przechowywać je aż do kwietnia.

To tylko część z rodzajów jabłek, które Polacy tak bardzo lubią. Mają swoje preferencje co do wyboru odmiany na ciasto, soki czy przetwory. A która będzie najlepsza do suszenia ? Odpowiedź jest prosta, ta która najbardziej Wam smakuje.

 

Właściwości suszonych jabłek

  • Posiadają dużo błonnika, który reguluje procesy trawienne, oraz wspomaga proces chudnięcia.
  • Łagodzą zgagę.
  • Obniżają poziom cholesterolu.
  • Wspierają odporność organizmu.
  • Wspierają pracę wątroby, serca, mięśni i układu nerwowego.
  • Zawarte w nim przeciwutleniacze wpływają na poprawę pamięci i koncentracji.

Jak i w czym przechowywać suszone jabłka?

Suszone jabłka najlepiej przechowywać w pojemnikach, które są hermetycznie zamykane, np. pojemniki szklane, plastikowe, torebki plastikowe, słoiki typu weck. Wszystkie te, które ograniczają dostęp powietrza, ponieważ suszone owoce łatwo absorbują znajdującą się w powietrzu wilgoć.

Miejsce do przechowywania odpowiednio zapakowanych suszonych jabłek najlepiej powinno być ciemne i suche. W warunkach domowych najlepiej sprawdzą się zamykane szafki, które są oddalone od kaloryfera i piekarnika.

Przed włożeniem suszonych owoców do pojemnika należy sprawdzić czy wszystkie zostały dobrze wysuszone oraz czy pojemnik jest suchy, ponieważ nawet najdrobniejsza wilgoć może spowodować powstanie pleśni.

Odpowiednio przechowywane jabłka, można trzymać nawet do 12 miesięcy, ale warto co kilka tygodni sprawdzać czy coś się z nimi nie dzieje.

Przepis na suszone w wędzarni jabłka z cynamonem

Wykorzystane materiały:

Składniki:

  • jabłka ulubiona odmiana – 2 kg
  • cukier – 200g
  • cynamon – 15-20g/kg

Przygotowanie:

Jabłka myjemy i dobrze je osuszamy. Razem ze skórką i gniazdami nasiennymi kroimy w poprzek w cienkie plastry ok. 0,5 cm.

Zasypujemy mieszanką cukru i cynamonu, delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Wygrzewanie i suszenie:

Jabłka rozkładamy równomiernie na kratkach do suszenia.

Uruchamiamy wędzarnie. Ustawiamy temperaturę 80°C i uruchamiamy system DRY FASTER®. Po osiągnięciu przez urządzenie temp 80°C wkładamy do środka półki z owocami i suszymy do momentu aż będą całkowicie suche jak papier. Czas suszenia jest zależny m.in. od grubości plastrów, wilgotności na zewnątrz czy ilości owoców w wędzarni.

Następnie pozostawiamy do ostygnięcia w suchym miejscu. Tak przygotowane wkładamy do słoików.

Smacznego!

[print-me target=”div#print” title=”Drukuj przepis”]

 

Źródła:
https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/owoce/jablko-skladniki-odzywcze-wlasciwosci-odmiany-przeciwwskazania/c88ke3e -odczyt 01.03.2022
https://zdrovi.pl/jak-przechowywac-suszone-owoce/ – odczyt 01.03.2022
https://sklepdlaogrodu.pl/pl/blog/Najpopularniejsze-odmiany-jabloni-w-Polsce/150 – odczyt 01.03.2022
https://fajnyogrod.pl/porady/10-najpopularniejszych-odmian-jabloni-w-polsce-sprawdz-je/ – odczyt 01.03.2022
https://zdrowie.wprost.pl/medycyna/profilaktyka-zdrowia/10577458/suszone-jablka-zalety-wlasciwosci-wartosci-odzywcze.html – odczyt 01.03.2022

Fot: Zasoby własne FASANiO®