Dziczyzna

Dziczyzna przepisy

Dziczyzna wyjątkowy i pyszny produkt. Przede wszystkim jest ekologiczny,  jej wartość odżywcza dziczyzny jest wyższa niż najlepszych odmian wołowiny pod względem białka, witamin i mikroelementów oraz braku niezdrowych tłuszczów. Dlatego też tak chętnie dzielimy się z Państwem przepisami na Wędzonki ze zwierząt takich jak: dzik, jeleń, sarna, daniele, zające, dzikie króliki oraz  dzikie ptactwo: bażanty, kuropatwy, przepiórki i dzikie kaczki itd..,

Najlepsze przepisy na dziczyznę

Wędzonki ze zwierzyny to prawdziwa uczta, którą możemy sobie pozwolić raczej rzadko. Dlatego warto przygotować je wyjątkowo smacznie i aromatycznie.

Poznaj nasze przepisy na wędzonki z dziczyzny, które z pewnością Ci się spodobają!

Dlaczego warto wędzić dziczyznę

Przede wszystkim dlatego, że mięso takie jest bardzo aromatyczne i ma intensywny smak. Warto pamiętać, że w przypadku tego typu mięsa należy unikać przypraw ostro i kwaśnie pachnących, gdyż mogłoby to przykryć naturalny aromat dziczyzny – dlatego też polecamy przyprawy Fasanio do dziczyzny. Najlepiej więc używać przypraw łagodnych lub słodkich. Warto także pamiętać, żeby dobrze osuszyć mięso z wody, gdyż ta mogłaby spowodować rozwój bakterii.

Jakie są walory smakowe dziczyzny

Dziczyzna ma wyjątkowo intensywny smak. Jest ona bardzo ceniona za swój aromat i unikalną strukturę. Mięso dzikich zwierząt jest bardzo soczyste i ma w sobie dużo tłuszczu, dzięki czemu jest bardzo smaczne.

Wyrażenie „dziczyzna” oznacza mięso zwierząt łownych, które nie są hodowane na masową skalę. Dzikie zwierzęta żyją w naturalnych warunkach i poruszają się dużo więcej niż te hodowlane, dzięki czemu ich mięso jest bardziej soczyste i pełne smaku.
Dawniej zwierzynożercy musieli być bardzo ostrożni, ponieważ aby upolować dzikie zwierzę, musieli wykazać się dużą sprawnością i refleksem. Dzisiaj dzikie zwierzęta są upolowane przez profesjonalnych myśliwych, którzy dbają o to, aby były one łowione w bezpieczny i humanitarny sposób.

Dzikie zwierzęta mają bardzo różnorodne mięso – od ciemnego i tłustego (np. dziki) do bardzo chudego (np. jeleń). Najbardziej popularna dziczyzna to dzik, który jest uważany za smaczną i soczystego. Inne rodzaje dzikich zwierząt, które można spotkać na stołach to jelenie, dziki, sarny i bażanty. Wszystkie te mięsa mają bardzo charakterystyczny, lekko dymny smak.

Dzikie zwierzęta mają bardzo różnorodne mięso – od ciemnego i tłustego (np. dziki) do bardzo chudego (np. jeleń). Najbardziej popularna dziczyzna to dzik, który jest uważany za smaczną i soczystego. Inne rodzaje dzikich zwierząt, które można spotkać na stołach to jelenie, dziki, sarny i bażanty. Wszystkie te mięsa mają bardzo charakterystyczny, lekko dymny smak.

 

 

 

 

 

Przejdź do góry