logo fasanio

Ryby i owoce morza

Kategorie

Ryby wędzone

Wędzenie ryb jest doskonałym sposobem na przechowywanie ich na dłuższy czas. Wędzenie dodaje rybom wyjątkowego smaku i aromatu, którego nie da się uzyskać przez inne metody przechowywania. dlatego też zachęcamy cię do zapoznania się z naszymi przepisami na wędzenie ryby i wędzenie owoców morza.

Dlaczego warto wędzić ryby

Wędzone ryby powoli wędzone w wędzarni nabierają cudownego aromatu, a jego mięsko zyskuje wspaniałą strukturę i konsystencję. Ryby wędzone będą nasycone wszystkimi smakami słodkiego, wędzonego drewna. W połączeniu z przyprawami i aromatami cytrusów ryba z wędzarni będzie przepysznym przysmakiem.

Wędzenie ryb obok suszenia, podobnie jak i mięsa, jest jedną z najstarszych metod ich konserwacji. Oprócz właściwości konserwujących, wędzenie w niektórych przypadkach zamienia rybę którą możemy zjeść od razu po wędzeniu.

Najczęściej wędzonym gatunkiem ryby są: łosoś, pstrąg, węgorz i makrela.

Do wędzenia na zimno zaleca się: śledzie, pstrągi, trocie i łososie, natomiast na gorąco sprawdzą węgorze i pozostałe ryby słodkowodne.

Wędzenie ryb na zimno

to proces, w którym ryby są wędzone przez okres do 24 godzin w temperaturze a nie wyższej niż 25 stopni C.W tym czasie ryba nabiera delikatnego smaku i aromatu. Jest to metoda, która warto poznać, ponieważ smak ryb wędzonych na zimno jest bardziej delikatny niż ryb wędzonych na ciepło.

Wędzenie ryb na zimno

Wędzenie ryb na ciepło jest procesem, w którym ryby są wędzone przez okres do 24 godzin w temperaturze a nie wyższej niż 25 stopni C.W tym czasie ryba nabiera delikatnego smaku i aromatu. Jest to metoda, która warto poznać, ponieważ smak ryb wędzonych na zimno jest bardziej delikatny niż ryb wędzonych na ciepło.

Jakie drewno warto wybrać do wędzenia ryb?

Wędzenie ryb to proces, w którym ryba poddana zostaje działaniu dymu powstałego podczas spalania kawałków drewna. Do tego celu używa się drewna bez kory z drzew liściastych – dębu, grabu, buku, wiązu i akacji, a także drewna drzew owocowych (śliwy, jabłonie i grusze). Rodzaj drewna ma wpływ na kolor i smak.

Gdzie kupić dobre zrębki wędzarnicze do wędzenia ryb ?

Najlepiej kupić je bezpośrednio w  internetowych sklepach specjalistycznych oferujących wędzarnie i akcesoria do wędzenia.

Jakie przepisy na wędzone ryby i owoce morza znajdziesz na stronach fasanio.pl:

  • przepis na wędzonego karpia królewskiego
  • przepis na wędzonego okonia
  • przepis na pasty z ryby wędzonej
  • przepis na Pâté z wędzonych ryb
  • przepis na Risotto z wędzonymi owocami morza
  • przepis na wędzoną kałamarnicę
  • przepis na wędzoną makrele
  • przepis na wędzonego krewetki
  • przepis na wędzone śledzie
  • przepis na karmazyn
  • przepis na wędzonego łososia jurajskiego solonego na mokro i na sucho
  • przepis na wędzonego pstrąga solonego na mokro i na sucho
  • przepis na wędzonego pstrąga tęczowy z pesto z czosnku niedźwiedziego
  • przepis na wędzonego węgorza europejski -wędzony, rozkosz dla podniebienia

 

Tytuł

Przejdź do góry