logo fasanio

Ryby i owoce morza

Kategorie

Poznaj przepisy na wędzenie ryby. Wędzenie ryb to proces, w którym ryba poddana zostaje działaniu dymu powstałego podczas spalania kawałków drewna. Do tego celu używa się drewna bez kory z drzew liściastych – dębu, grabu, buku, wiązu i akacji, a także drewna drzew owocowych (śliwy, jabłonie i grusze). Rodzaj drewna ma wpływ na kolor i smak.

Wędzone ryby powoli wędzone w wędzarni nabierają cudownego aromatu, a jego mięsko zyskuje wspaniałą strukturę i konsystencję. Ryby wędzone będą nasycone wszystkimi smakami słodkiego, wędzonego drewna. W połączeniu z przyprawami i aromatami cytrusów ryba z wędzarni będzie przepysznym przysmakiem.

Wędzenie ryb obok suszenia, podobnie jak i mięsa, jest jedną z najstarszych metod ich konserwacji. Oprócz właściwości konserwujących, wędzenie w niektórych przypadkach zamienia rybę którą możemy zjeść od razu po wędzeniu.

Najczęściej wędzonym gatunkiem ryby są: łosoś, pstrąg, węgorz i makrela.

Do wędzenia na zimno zaleca się: śledzie, pstrągi, trocie i łososie, natomiast na gorąco sprawdzą węgorze i pozostałe ryby słodkowodne.

Przejdź do góry