Podsumowanie etapów wędzenia oraz przechowywanie uwędzonych produktów.
Aby móc cieszyć się bezpiecznym, długotrwałym i pysznym wyrobem własnej produkcji, bardzo ważne jest, aby cały proces wędzenia odbył się w odpowiedniej kolejności bez pomijania żadnych etapów wędzenia. Dlatego zebraliśmy dla Państwa wszystkie najważniejsze informacje w jednym miejscu.
W całym procesie wędzenia i przygotowania wyróżniamy poszczególne etapy:
- Peklowanie lub solenie czyli utrwalenie mięsa w celu przedłużenia jego trwałości, poprzez jego zasolenie (solą peklującą lub zwykłą) lub włożeniu do zalewy peklującej lub solanki. Szczegółowe informacje o soleniu znajdą Państwo TU, a o peklowaniu TU.
- Ociekanie i osadzanie – znajdą je Państwo TU.
- Osuszanie w wędzarni – TU.
- O wędzeniu znajdą Państwo TU, TU i TU.
- O obróbce termicznej – podpiekaniu i parzeniu TU.
- O studzeniu – TU.
Po prawidłowo przeprowadzonym procesie wędzenia produkty na długo zachowują świeżość i są trwałe. Często wędzimy większą ilość na raz i przechowujemy nasze wędliny.
Jaki sposób przechowywania uwędzonych produktów wybrać?
Produkty można przechowywać w lodówce – najlepiej zamknięte w pojemniki, które pozwalają na przepływ powietrza. Dzięki temu wędzonki zachowają swoją soczystość, a pozostałe produkty w lodówce nie przejdą ich zapachem.
Wędzonki pakowane w próżnię i umieszczone w lodówce, można przechowywać nawet do 4 tygodni.
Produkty pakowane w próżnię i umieszczone w zamrażarce – okres przechowywania w taki sposób jest najdłuższy i wynosi 12 miesięcy. Aby z powrotem cieszyć się smakiem pysznych wędzonek po wyjęciu z zamrażalnika należy odmrażać je powoli, najlepiej w lodówce, przez 24 h.
Fot: Zasoby własne FASANiO®