Golonka z indyka jest bardzo smaczna, delikatna i niskokaloryczna.
Indyk – Polacy go bardzo lubią, a dietetycy często polecają. Historia tych ptaków jest naprawdę ciekawa, bo pierwotnie nie były hodowane do jedzenia.
Historia indyka – od pochodzenia do uwędzenia
Indyki wywodzą się z Ameryki Południowej, zostały udomowione przez Azteków. Początkowo hodowane były do celów rytualnych – składano je w ofierze a ich pióra wykorzystywano do ozdób i elementów ubioru. Często trzymano je w pobliżu obozowisk jako ochrona przed wężami. Dzięki ostremu dziobowi i pazurom indyk bez problemu zabijał węża, a później go zjadał. Dopiero po jakimś czasie indyki stały się podstawowym pożywieniem Indian.
W jaki sposób Indyk dotarł do Europy?
Na przełomie XV i XVI wieku na Amerykański kontynent przybyli hiszpańscy i portugalscy odkrywcy. To oni sprowadzili indyka na Półwysep Iberyjski. Z rozkazu króla Hiszpanii na każdym statku miało się znajdować po pięć samic i samców indyka.
Początkowo jego mięso było uznawane za coś wykwintnego i luksusowego. Więc łatwo można się domyśleć, że pojawiał się na stołach tylko u tych najbogatszych. Z czasem zaczął gościć też na stołach u biedniejszych.
Do Polski indyk trafił dopiero wiek później. Co ciekawe, na początku częściej można było je spotkać jako ozdoby w parkach biskupów, niż jako danie. To za sprawą postrzegania ptaków z nowego kontynentu jako cenne i rzadkie.
Czy mięso z indyka jest zdrowe?
Mięso z indyka oprócz wyjątkowo delikatnego smaku posiada też wiele walorów zdrowotnych.
Bardzo często jest polecane przez dietetyków dla alergików i dla osób na dietach niskokalorycznych. Przez nasz organizm jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne ze względu na dużą ilość białka i małą zawartość tłuszczu. Zawiera ważne mikroelementy i makroelementy, które mają ważne działanie w ludzkim organizmie takie jak:
- żelazo
- fosfor
- magnez
- cynk
Jest też źródłem witamin z grupy B: tiamina, ryboflawina i niacyna, które odpowiadają za wzrost i prawidłową pracę układu nerwowego, oraz B12, która jest niezbędna dla tworzenia się czerwonych krwinek.
Ciekawostka:
- golonka z indyka ma większa zawartość żelaza i cynku niż w jego piersi
- w sklepach sprzedawane jest mięso z indyczek, ponieważ jest bardziej delikatniejsze, kruche i lepsze w smaku niż mięso z samców
Wędzona golonka z indyka w przyprawie włoskiej
Wykorzystane materiały:
- Wędzarnia Franco™ Premium
- Drążki – 1 szt.
- Hak wędzarniczy – 2 szt.
- Zrębki wędzarnicze buk/olcha
- Zrębki wędzarnicze morela
Składniki na wędzoną golonkę z indyka:
- golonka z indyka ze skórą i kością – 2 szt. (ok. 350g/szt.)
- sól peklowa – 32g
- cukier – 4g
- woda – 0,6l
- czosnek – 20g
- mieszanka przypraw włoska – 50g
- liść laurowy – 6 szt.
- ziele angielskie – 6 szt.
Solenie:
Wodę doprowadzamy do wrzenia z połową przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, mieszanka przypraw), a następnie studzimy do temperatury ok. 10-15°C i odcedzamy przyprawy.
Dodajemy sól peklową i cukier w powyżej podanych proporcjach i dokładnie mieszamy. W gotowej zaprawie peklującej zanurzamy golonki i odstawiamy do lodówki (max 6°C) na 5 dni.
Obróbka termiczna:
Po 5 dniach golonki wyjmujemy z zaprawy peklującej. W garnku rozgrzewamy wodę z pozostałą połową przypraw do temperatury 80°C, a następnie zanurzamy w niej golonki z indyka i pozostawiamy do osiągnięcia temperatury 72°C wewnątrz mięsa (w najgrubszym miejscu przy kości).
Ociekanie:
Golonki wyjmujemy z wody i wywieszamy do ocieknięcia najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu lub lodówce.
Wygrzewanie i osuszanie:
Włączamy wędzarnie ustawiamy 45°C i uruchamiamy system Dry Faster®. Golonki umieszczamy w wędzarni i suszymy do momentu, aż skóra będzie całkowicie sucha. My suszyliśmy ok. 60 min.
Wędzenie golonki z indyka:
Rozpalamy zrębki, my wybraliśmy mieszankę buk/olcha oraz podnosimy temperaturę do 55°C. Wędzimy przez do pożądanego koloru skórki – u nas było to około 3h. Na ostatnie 30-45 min dodajemy zrębki moreli.
Golonki możemy spożyć do razu po wyjęciu z wędzarni lub po ostudzeniu.
Smacznego!
Źródła:
Rolnik, S., Gospodarna hodowla zwierząt rolnych. Wydawnictwo Przeglądu Tygodniowego, Warszawa, 1885.
http://strefaindyka.pl/2020/04/14/indyk-kilka-nietypowych-pytan-i-odpowiedzi/ – odczyt 08.03.2022
https://www.deheus.pl/wiedza/baza-wiedzy/co-warto-wiedziec-o-indykach – odczyt 08.03.2022
https://dobrydrob.pl/gatunki-drobiu/indyk/ – odczyt 08.03.2022
http://strefaindyka.pl/2017/11/13/historia-indyka-skad-sie-wzial-w-polsce/ – odczyt 09.08.2022
Fot: Zasoby własne FASANiO®