Strona główna » Informacje techniczne » izolacja termiczna wędzarni – jaki ma wpływ na proces wędzarniczy?

Jedną z najważniejszych kwestii, mimo to wciąż zaniedbywaną przez producentów wędzarni jest izolacja termiczna wędzarni urządzeń. Dlaczego jest to takie ważne?


Dokładnie z takich samych powodów dla których podczas mrozów wychodzimy na zewnątrz ciepło ubrani. Wychłodzenie organizmu, niesie za sobą nieciekawe konsekwencje, podobnie jest z nieodpowiednią i niestabilną temperaturą podczas wędzenia. Gdy w trakcie procesu produkty nie mają zapewnionej właściwej i stabilnej temperatury istnieje duże ryzyko, że nie zostaną dobrze uwędzone lub nawet całkowicie nie będą nadawały się do spożycia. Stracimy mnóstwo czasu i energii, prawdopodobnie również nerwów, o finansach nie wspominając. Dlatego tak ważna jest izolacja termiczna wędzarni!

Dlaczego stałość temperatury w wędzarni jest ważna?

W trakcie wędzenia nasze wyroby powinny mieć zapewnioną stałą temperaturę, nie ważne czy decydujemy się na wędzenie na zimno czy na gorąco. W wypadku gdy w komorze wędzarniczej pojawiają się różnice temperatur w poszczególnych częściach komory, np. wyższa temperatura przy grzałce, a znacząco niższa przy drzwiach, które mogą być spowodowane różnymi warunkami zewnętrznymi (np. wiatr, niska temperatura zewnętrzna) lub mostkami termicznymi to odpowiedni poziom uwędzenia zachodzi w różnych produktach w różnym czasie. Bardzo niepożądanym efektem są różne poziomy uwędzenia produktów po zakończonym procesie. Skoro nie mamy pewności, że każdy kawałek mięsa w wędzarni ma taką samą temperaturę i poziom uwędzenia, to trudniej przewidzieć, jakie wyroby otrzymamy podczas kolejnych wędzeń. Mija się to trochę z celem, w przypadku gdy chcemy doskonalić swoje umiejętności lub powtórzyć, na życzenie naszych najbliższych konkretne wyroby.
Miło jest usłyszeć, że „ta Twoja świąteczna szynka” jest czymś na co czeka się cały rok ????

Jak rozwiązaliśmy ten problem w wędzarniach FRANCO™?

Dobrze ocieplona wędzarnia zapewnia stały poziom temperatury we wszystkich jej częściach. We FRANCO™ poziom ten jest stabilny m.in. dzięki zastosowanej izolacji. Nie występują też praktycznie mostki termiczne, czyli „dziury” w izolacji, przez które ucieka ciepło, np. przy obramowaniu drzwi, czy w rogach komory. Dzięki zastosowaniu z każdej strony, również na górze i na spodzie, warstwy jednolitej izolacji, oraz odpowiedniej konstrukcji wsporczej, czyli konstrukcji, która „spaja” wszystkie części ze sobą – wewnętrzną z zewnętrzną, zminimalizowaliśmy we FRANCO™ mostki termiczne co przekłada się na stabilny poziom temperatury przez cały proces wędzenia. Co więcej, dzięki zatrzymywaniu ciepła następuje również szybkie nagrzewanie wędzarni, co dodatkowo oszczędza czas i energię.

Jest jeszcze jedna istotna kwestia, która powinna nakłonić do zakupu dobrze izolowanej wędzarni. W ocieplonej wędzarni elektrycznej nie ma skoków temperatury, dzięki czemu, para wodna nie skrapla się na ściankach wewnętrznych i nie osiada na osuszonych wędlinach. Osadzanie się pary wodnej może sprawić, że wędzonki zakwaszą się i będą niesmaczne, a możliwe nawet, że wylądują w koszu.

Izolacja termiczna wędzarni – Najważniejsze aspekty

Podsumujmy zalety posiadania izolowanej wędzarni:

  • szybki czas nagrzewania wędzarni
  • jednorodna temperatura w całej komorze wędzarniczej bez dużych skoków spowodowanych mostkami termicznymi
  • stabilna temperatura przez cały okres wędzenia
  • brak skraplania się pary wodnej na powierzchni blach i wyrobach
  • powtarzalność wyrobów, którymi możesz się pochwalić za każdym razem
  • łatwość i przyjemność użytkowania

Co powoduje brak izolacji termicznej wędzarni?

  • ciągłe pilnowanie procesu i stałe kontrolowanie temperatury wewnątrz wędzarni w różnych jej częściach
  • skraplanie się pary wodnej na ściankach wędzarni i na wędzonkach co skutkuje m.in. kwaśnym smakiem wędzonek
  • szybkie wychłodzenie wędzarni w przypadku wygaśnięcia paleniska
  • trudność w przygotowaniu powtarzalnego, dobrej jakości wyrobu bez dużej praktyki wędzarniczej

Reasumując: Twoje wyroby będą takie jak Twoja wędzarnia.

Możesz mieć powtarzalne, pyszne i dobrze przyrządzone wędzonki za każdym razem bez wieloletniego doświadczenia w wędzeniu, bądź pomimo wielu godzin praktyki mieć za każdym razem różne efekty, którymi nie zawsze można się pochwalić.

Wyroby, które stworzysz z pomocą FRANCO™, mogą być najwyższej jakości dzięki Tobie i naszym technologiom.

Wybór należy od Ciebie.

Fot: Zasoby własne FASANiO®