Strona główna » Porady wędzarnicze » Jak zrobić zrębki?

Jak zrobić zrębki? Instrukcja samodzielnego przygotowania zrębek.


Bez zrębek nie ma dymu i nie ma wędzenia. O zrębki nie trudno – można zaopatrzyć się w nie praktycznie u każdego producenta wędzarni, w sklepach specjalistycznych, ogrodowych lub na portalach sprzedażowych. Ale my przedstawiamy instrukcje jak samodzielnie zrobić zrębki?

Można również przygotować je samodzielnie. Nie wszystkie dostępne na rynku wędzarnie dają taką możliwość, ale projektując wędzarnie FRANCO ™ zadbaliśmy o to, aby nasi Klienci mieli dowolność wyboru. Do paleniska nadają się wszystkie dostępne na rynku zrębki, oczywiście te zrobione samodzielnie również.

Dlatego przygotowaliśmy krótki przewodnik, jak najefektywniej się do tego zadania zabrać.

Jeśli swoje zrębki planujecie przygotować od podstaw, czyli od ścięcia drzewa, warto je przygotować jeszcze zanim zostanie ścięte.

 

POCHODZENIE DRZEWA

Pamiętajmy, aby drzewo pochodziło z miejsca, które nie było narażone na zanieczyszczenia (blisko ruchliwych tras lub fabryk), ponieważ ewentualne szkodliwe związki chemiczne, które wniknęły w drzewo mogą podczas wędzenia przeniknąć do naszych wędzonek.

 

KIEDY ŚCIĄĆ DRZEWO?

Wybrane drzewo najlepiej ściąć w dwóch porach roku.

Pierwszą jest zima. Drzewo na zimę pozbywa się dużej ilości wody, aby w razie dużych mrozów nie popękać. Dlatego drzewo ścięte w zimie będzie miało o wiele mniej wilgoci. Dodatkowo podczas mrozów drewno z powodu zamarznięcia będzie się łatwiej łupało na mniejsze szczapki.

Drugą dobrą porą roku jest lato. Drzewo ma wtedy w sobie więcej wilgoci niż w zimie, ale ma za to liście, które pomogą w procesie suszenia (szczegóły niżej).

Nie polecamy ścinać drzew na wiosnę. Drzewa pobierają wtedy  najwięcej wody, gdyż przygotowują się na szybką wegetację.

FASANiO zrębki

PRZYGOTOWANIE DRZEWA NA ZRĘBKI

Aby przyspieszyć jego późniejsze schnięcie, drzewo należy okorować przy korzeniach oraz pozbyć się bieli – czyli kolejnej po korze warstwie drewna. Warstwa ta jest odpowiedzialna za transport wody w górę drzewa, dlatego przerwanie jej ciągłości na całym obwodzie pnia uniemożliwi dostarczanie wody.

Naszym celem jest utworzenie wokół pnia pierścienia o wymiarach ok. 2 cm szerokości oraz głębokości (po okorowaniu). Przez około miesiąc woda będzie odparowywać przez liście i drzewo powoli zaczynie wysychać. Obserwujemy w tym czasie liście – gdy staną się suche, oznacza to że możemy przystąpić do ścięcia drzewa.

Gdy mamy już ścięte drzewo, musimy zdjąć korę z pnia – nie jest ona przydatna do wędzenia, jak również spowolni proces suszenia drewna. Pamiętajmy, że między korą a drewnem mogą żyć owady lub rozwijać się grzyby, dlatego należy się jej pozbyć już na tym etapie, aby nie zarazić drewna.

Po okorowaniu tniemy drewno na mniejsze kawałki i odstawiamy do schnięcia. Im mniejsze kawałki tym będą szybciej schły. Mogą to być większe kawałki lub od razu docelowa kostka przeznaczona do wędzenia (do FRANCO™ pasują kostki o maksymalnej wielkości 3x3cm). Możemy również użyć frezarki, uzyskamy wtedy cienkie wióry – wybór jest kwestią gustu i możliwości.

Miejsce w którym będziemy suszyć drewno musi być osłonięte przed opadami, ale nie zakrywajmy go szczelnie folią (stworzymy wtedy idealne warunki do rozwoju grzybów). Drewno powinno mieć dostęp do świeżego powietrza. Kawałki drewna muszą być ułożone luźno, aby ze wszystkich stron miały do niego dostęp. Warto je co jakiś czas obrócić, aby schły równomiernie z każdej strony. Ważnym jest, aby nie leżały bezpośrednio na ziemi lub betonie, ponieważ mogą pobierać wilgoć z podłoża. Najlepiej przygotować im podkład np. paletę, która zapewni dodatkowy przewiew od spodu.

Drewno powinno schnąć kilka miesięcy. Ważnym jest aby osiągnęło odpowiednią wilgotność, a to jak ją sprawdzić (domowymi metodami!), opiszemy w kolejnym artykule.

A MOŻE JEDNAK KUPIĆ ZRĘBKI?

W ofercie naszego sklepu internetowego dostępne są :

 

Źródła:
Krzysik, F. (1975). Nauka o drewnie. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe.
Fot: Canva
Fot: Zasoby własne FASANiO®