Kiełbasa biała parzona może być przygotowana przy okazji wędzenia kiełbasy tradycyjnej.
Kiełbasa biała parzona – przepis
Składniki na białą kiełbasę parzoną:
- łata wołowa – 1,5kg
- mięso wieprzowe, najlepiej szynka – 1,5kg
- słonina wieprzowa – 1kg
- jelita wieprzowe, rozmiar 28/30
- sól warzona – 19g na 1 kg mięsa
- cukier – 1 łyżeczka na 1 kg mięsa
- majeranek – 20g
- pieprz – ok. 20g
- ząbki czosnku – 10g
- zimna woda – 1 litr
Solenie:
Każdy rodzaj mięsa peklujemy oddzielnie!
Wieprzowinę, wołowinę i słoninę kroimy w grubą kostkę, ok 4-5cm. Zasypujemy mieszanką soli warzonej (19g na 1 kg mięsa) i cukru (1 łyżeczkę cukru na 1 kg mięsa).
Dokładnie mieszamy i odstawiamy do chłodnego miejsca na 24-48h.
Przygotowanie:
Po tym czasie mielimy mięso razem z solą.
Wieprzowinę na oczkach 8mm, wołowinę i słoninę na oczkach 5mm.Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie mieszamy dodając pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy na gładka masę, stopniowo dodając wodę. Czas wyrabiania ok. 30min.
Kończymy wyrabiane w momencie kiedy mięso odchodzi od dłoni. Możemy wtedy doprawić farsz solą i pieprzem wedle własnego upodobania.
Należy pamiętać, że w czasie parzenia przyprawy będą uwalniały smak, a mięso straci na masie, także wszystkie smaki będą bardziej odczuwalne.
Nabijamy kiełbasy w jelita. Muszą być mocno nabite, ponieważ w trakcie dalszej obróbki termicznej będą tracić wodę i tłuszcz.
Osadzanie:
Po nadzianiu wywiesić na ok 2 godz. na drążkach aby osiadły.
Obróbka termiczna:
Po tym czasie zagotowujemy duży garnek wody. Wkładamy kiełbasę do sparzenia w momencie kiedy woda ma 80°C i zostawiamy na ok. 20min (do osiągnięcia temperatury wewnątrz wyrobu 68°C).
Po sparzeniu odwieszamy kiełbasy na kilka godzin do ostygnięcia w chłodne miejsce.