Zapraszamy w podróż dookoła kiełbasianego świata – poznaj kiełbasy świata
Kiełbasy! Pierwsze skojarzenie to z pewnością nasze rodzime swojskie wyroby: kiełbasa wiejska, myśliwska, krakowska, jałowcowa. Znamy je bardzo dobrze, bowiem towarzyszą nam od lat dzieciństwa, królują na co dzień jak i od święta, dlatego my przygotowaliśmy dla Was coś zupełnie innego.
Zabieramy Was w podróż po kiełbasach z całego świata. W kolejnych tygodniach będziemy publikować artykuły, w których będziemy omawiać poszczególne rejony świata i ich kiełbasiane wyroby.
Przyjrzymy się tym najpopularniejszym wyrobom, co wpłynęło na ich receptury oraz za co lokalni mieszkańcy tak bardzo je kochają. Zapewnimy mnóstwo ciekawostek oraz inspiracji dla własnych przepisów!
Z pewnością zauważmy jak istotną rolę dla smaku danej kiełbasy mają warunki atmosferyczne panujące w konkretnym rejonie. Odgrywają one dużo większą rolę niż gusta i preferencje smakowe mieszkańców.
Pamiętajmy, że większość przepisów to tradycyjne, wiekowe receptury, ulepszane na różnych etapach kolejnymi przyprawami i technologiami, które w miarę rozwoju cywilizacji i podróży zaczęły być dostępne w różnych rejonach świata. Wracając do czasów kiedy nie było możliwości sprowadzenia, np. ostrych przypraw z drugiego końca świata, ludność musiała sobie radzić takimi metodami i środkami jakie były dostępne w najbliższej okolicy.
Bardzo charakterystyczną cechą dla wszystkich dań z obszarów w których panuje gorący klimat jest intensywność smaku oraz ostrość. Głównym celem dodawania ostrych przypraw nie były jednak preferencje smakowe, ale konserwacja żywności. Sól, ocet i alkohol są głównymi dodatkami pojawiającymi się jako substancje konserwujące. Oczywiście wpływają na smak potrawy, ale najważniejszym celem było przedłużenie zdatności produktów.
Kolejna metodą konserwacji jest suszenie kiełbas i wędlin. Często w trakcie tego procesu rozwijają się zdrowe pleśnie, dzięki którym otrzymujemy wędliny długodojrzewające.
Inną metodą jest, najbliższe naszemu sercu, wędzenie. Dym wędzarniczy posiada wiele właściwości bakteriobójczych oraz konserwujących, dzięki czemu w połączeniu z wcześniejszym soleniem może znacznie wydłużyć zdatność kiełbas do spożycia.
Już niedługo pierwszy artykuł – zapraszamy!
Fot: Canva