Strona główna » Porady wędzarnicze » Kiełbasy świata

Zapraszamy w podróż dookoła kiełbasianego świata – poznaj kiełbasy świata


Kiełbasy! Pierwsze skojarzenie to z pewnością nasze rodzime swojskie wyroby: kiełbasa wiejska, myśliwska, krakowska, jałowcowa. Znamy je bardzo dobrze, bowiem towarzyszą nam od lat dzieciństwa, królują na co dzień jak i od święta, dlatego my przygotowaliśmy dla Was coś zupełnie innego.

Zabieramy Was w podróż po kiełbasach z całego świata. W kolejnych tygodniach będziemy publikować artykuły, w których będziemy omawiać poszczególne rejony świata i ich kiełbasiane wyroby.

Przyjrzymy się tym najpopularniejszym wyrobom, co wpłynęło na ich receptury oraz za co lokalni mieszkańcy tak bardzo je kochają. Zapewnimy mnóstwo ciekawostek oraz inspiracji dla własnych przepisów!

Z pewnością zauważmy jak istotną rolę dla smaku danej kiełbasy mają warunki atmosferyczne panujące w konkretnym rejonie. Odgrywają one dużo większą rolę niż gusta i preferencje smakowe mieszkańców.
Pamiętajmy, że większość przepisów to tradycyjne, wiekowe receptury, ulepszane na różnych etapach kolejnymi przyprawami i technologiami, które w miarę rozwoju cywilizacji i podróży zaczęły być dostępne w różnych rejonach świata. Wracając do czasów kiedy nie było możliwości sprowadzenia, np. ostrych przypraw z drugiego końca świata, ludność musiała sobie radzić takimi metodami i środkami jakie były dostępne w najbliższej okolicy.

FASANiO przyprawy

Bardzo charakterystyczną cechą dla wszystkich dań z obszarów w których panuje gorący klimat jest intensywność smaku oraz ostrość. Głównym celem dodawania ostrych przypraw nie były jednak preferencje smakowe, ale konserwacja żywności. Sól, ocet i alkohol są głównymi dodatkami pojawiającymi się jako substancje konserwujące. Oczywiście wpływają na smak potrawy, ale najważniejszym celem było przedłużenie zdatności produktów.

FASANiO suszaąca się kiełbasa

Kolejna metodą konserwacji jest suszenie kiełbas i wędlin. Często w trakcie tego procesu rozwijają się zdrowe pleśnie, dzięki którym otrzymujemy wędliny długodojrzewające.

Inną metodą jest, najbliższe naszemu sercu, wędzenie. Dym wędzarniczy posiada wiele właściwości bakteriobójczych oraz konserwujących, dzięki czemu w połączeniu z wcześniejszym soleniem może znacznie wydłużyć zdatność kiełbas do spożycia.

Już niedługo pierwszy artykuł – zapraszamy!

 
Fot: Canva