Strona główna » Przepisy » Kości wędzone

Mamy dla Was prosty przepis na coś co nada ciekawej głębi Waszym zupom – kości wędzone


Kości wędzone – można z nich ugotować doskonały, esencjonalny wywar, który będzie bazą pod różne zupy, np. grochówkę lub żurek czy barszcz biały.

Jako, że zbliżają się święta Wielkanocne, właśnie te dwie ostatnie zagoszczą na naszych stołach. Teorii czym się różni jedna żurek od barszczu białego jest mnóstwo – od rodzaju mąki na jakiej powinien być przygotowany zakwas po rodzaj wywaru, na którym będzie gotowany. Każdy za swoją teorię da sobie rękę uciąć, a prawda jest taka że to kwestia regionu, naszego domu, jak i efektu mieszania się kultur.

My tę zupę nazywamy żurkiem ????

Przepis jest bardzo prosty, ponieważ kości nie wymagają szczególnych przygotowań, ani obróbki.

kości wędzone

Wędzone kości – przepis

 Wykorzystane materiały:

Składniki:

Kości wieprzowe, ok. 2kg (najlepiej gdy jest na nich trochę mięsa).

Przygotowanie:

Osuszamy przez 1 godzinę w 40°C w wędzarni FRANCO™.

Następnie puszczamy dym i wędzimy w 70°C przez ok. 4 godziny.

Na koniec podpiekamy kości przez ok. pół godziny w 100°C.

 

Zdjęcie: Zasoby FASANiO®