Strona główna » Przepisy » Risotto z wędzonymi owocami morza

Jak wykorzystać wędzone owoce morza ? O to nasza propozycja – risotto.


Niedawno publikowaliśmy dla Was przepisy na wędzone krewetki oraz kałamarnice. Oczywiście można je zjeść same, ale bardzo ciekawie smakują w połączeniu z kremowym risotto. Otrzymujemy pyszne danie z ciekawymi doznaniami smakowymi i obłędnym aromatem.

Koniecznie wypróbujcie!

risotto

Risotto z wędzonymi owocami morza

 Składniki:

  • ryż arborio – 300g
  • bulion warzywny – ok. 300ml
  • masło – 100g
  • białe wytrawne wino – 100ml
  • parmezan, starty – 50g
  • wędzone owoce morza (np. krewetki i kałamarnica) – 200g
  • biała cebula – 20g
  • czosnek – 2 ząbki
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie szklimy delikatnie na patelni na rozgrzanym maśle (50g). Następnie dosypujemy suchy ryż i cały czas mieszając podsmażamy, aż ryż stanie się szklisty.

Wlewamy wino do ryżu i na małym ogniu, delikatnie mieszając, pozwalamy mu odparować. Następnie, wciąż pozostawiając mały ogień, dolewamy stopniowo bulion i gotujemy, aż ryż będzie miękki, według własnego uznania, najlepiej do poziomu al dente.

Gdy ryż osiągnie oczekiwaną miękkość, a na dnie patelni widzimy jeszcze odrobinę płynu, dodajemy starty parmezan i resztę masła. Mieszamy, aż ser się roztopi i powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą i pieprzem, wg uznania i posypujemy natką pietruszki. Na ostatnie 3-4 minuty dodajemy wędzone owoce morza i podgrzewamy.

Smacznego!

[print-me target=”div#print” title=”Drukuj przepis”]  

Fot: Zasoby własne FASANiO®