Jak wykorzystać wędzone owoce morza ? O to nasza propozycja – risotto.
Niedawno publikowaliśmy dla Was przepisy na wędzone krewetki oraz kałamarnice. Oczywiście można je zjeść same, ale bardzo ciekawie smakują w połączeniu z kremowym risotto. Otrzymujemy pyszne danie z ciekawymi doznaniami smakowymi i obłędnym aromatem.
Koniecznie wypróbujcie!
Risotto z wędzonymi owocami morza
Składniki:
- ryż arborio – 300g
- bulion warzywny – ok. 300ml
- masło – 100g
- białe wytrawne wino – 100ml
- parmezan, starty – 50g
- wędzone owoce morza (np. krewetki i kałamarnica) – 200g
- biała cebula – 20g
- czosnek – 2 ząbki
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie szklimy delikatnie na patelni na rozgrzanym maśle (50g). Następnie dosypujemy suchy ryż i cały czas mieszając podsmażamy, aż ryż stanie się szklisty.
Wlewamy wino do ryżu i na małym ogniu, delikatnie mieszając, pozwalamy mu odparować. Następnie, wciąż pozostawiając mały ogień, dolewamy stopniowo bulion i gotujemy, aż ryż będzie miękki, według własnego uznania, najlepiej do poziomu al dente.
Gdy ryż osiągnie oczekiwaną miękkość, a na dnie patelni widzimy jeszcze odrobinę płynu, dodajemy starty parmezan i resztę masła. Mieszamy, aż ser się roztopi i powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą i pieprzem, wg uznania i posypujemy natką pietruszki. Na ostatnie 3-4 minuty dodajemy wędzone owoce morza i podgrzewamy.
Smacznego!