Strona główna » Inne » Łosoś wędzony na ciepło

Choć na temat łososia krąży mnóstwo teorii niezaprzeczalnie łosoś jest skarbnica witamin i składników mineralnych. W naszej wędzarni pojawia się bardzo często. Bo co tu ukrywać, wędzonego łososia uwielbiamy i jest bardzo prosty w przygotowaniu.


Wartości odżywcze wędzonego łososia

Łosoś to ryba, po którą warto sięgać. Nie dość, że jest bardzo smaczna to dostarcza organizmowi wiele dobroci takich jak:

  • witamina A – odpowiada za dobry wzrok;
  • witamina B1 – wspiera prawidłową pracę mózgu oraz układu nerwowego, bardzo dobrze działa na pamięć i koncentrację;
  • witamina B2 – wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego;
  • witamina B3 – obniża poziom cholesterolu we krwi
  • witamina B6 – ułatwia wchłanianie białka
  • witamina B9 – inaczej zwana kwasem foliowym, wpływa na układ nerwowy matki i rozwijającego się płodu, a także na syntezę DNA
  • witamina B12 – “czerwona witamina”, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych
  • witamina D – odpowiada za kształtowanie się zębów i kości
  • witamina E – zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i chorób serca

Zawiera również:

  • kwasy omega-3 i omega-6
  • jod
  • selen
  • cynk
  • potas
  • magnes
  • żelazo
  • fosfor

Jak widać warto umieścić łososia w swojej diecie. Sam w sobie jest pyszny, ale wędzenie nadaje mu jeszcze więcej aromatu. Wędzony na ciepło łosoś bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, położony na kanapkę albo zjedzony solo wyciągnięty prosto z wędzarni.

Łosoś wędzony na ciepło – przepis

Wykorzystane materiały:

Składniki:

Solenie:

Rybę nacieramy z każdej strony solą w proporcji 18 g soli/1 kg ryby. Wkładamy na 12 h do lodówki.

Przygotowanie:

Po upływie 12 h wyciągamy rybę z lodówki i opłukujemy pod bieżącą wodą, by zmyć nadmiar soli. Po opłukaniu filety osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym i obsypujemy przyprawą (część można zostawić bez przyprawy, obie wersje są pyszne).

Wygrzewanie i osuszanie:

Wędzarnię wygrzewamy do temperatury 50°C. Po osiągnięciu zadanej temperatury wkładamy rybę do wędzarni i uruchamiamy system Dry Faster®. Osuszamy do momentu, aż powierzchnia ryby będzie całkowicie sucha.

Wędzenie:

Rozpalamy zrębki i podnosimy temperaturę do 55°C. Wędzimy do pożądanego koloru ok. 2-4 h w zależności od grubości płatów.

Tak przygotowanego łososia, można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

Smacznego!

Źródła:
https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/ryby-i-ow.oce-morza/losos-wedzony-sklad-wlasciwosci-prozdrowotne-zastosowanie/8meyh38 – odczyt 08.09.2022
https://www.medicover.pl/suplementy/witamina-b-complex/ – odczyt 08.09.2022

Fot: Zasoby własne FASANiO®