Zróbmy pasty z ryby wędzonej – idealne na kanapki
Mimo, że wędzona ryba sama w sobie jest pyszna, może się szybko znudzić (szczególnie gdy wędzimy większe ilości ryb). Dlatego mamy dla Was dwa, bardzo proste przepisy na pasty z ryby wędzonej do której wykorzystamy wędzonego dorsza i makrelę, jakkolwiek można je zastąpić dowolnymi gatunkami wędzonej ryby.
Pasta z wędzonego dorsza
Składniki:
- dorsz wędzony – 1 sztuka, ok. 300g
- ser twarogowy, półtłusty – ok. 120g
- chrzan tarty – 3 łyżeczki
- sok z cytryny – 3 łyżeczki
- oliwa z oliwek / olej lniany – 3 łyżeczki
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól
- szczypiorek
Przygotowanie pasty z wędzonego dorsza:
W misce wymieszać twaróg, obrane z ości kawałki ryby, chrzan, posiekany szczypiorek, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.
Doprawić pieprzem i solą do smaku, i posypać szczypiorkiem.
Pasta z wędzonej makreli
Składniki:
- makrela wędzona – 1 sztuka (ok. 150g)
- jajka ugotowane na twardo – 3 sztuki
- ogórek kiszony – ok. 150g
- cebula – ok. 50g
- jogurt naturalny – 3 łyżki
- sól i pieprz czarny mielony
- suszona natka pietruszki
- papryka czerwona mielona
Przygotowanie pasty z wędzonej makreli:
Wędzoną makrelę posiekać. Dodać pokrojoną cebulę, ogórki, ugotowane jajka i jogurt.
Wymieszać i doprawić solą, pieprzem, papryką i natką pietruszki według uznania.