Zróbmy pasty z ryby wędzonej – idealne na kanapki


Mimo, że wędzona ryba sama w sobie jest pyszna, może się szybko znudzić (szczególnie gdy wędzimy większe ilości ryb). Dlatego mamy dla Was dwa, bardzo proste przepisy na pasty z ryby wędzonej do której wykorzystamy wędzonego dorsza i makrelę, jakkolwiek można je zastąpić dowolnymi gatunkami wędzonej ryby.

 

pasty z ryby wędzonej

Pasta z wędzonego dorsza

 Składniki:

  • dorsz wędzony – 1 sztuka, ok. 300g
  • ser twarogowy, półtłusty – ok. 120g
  • chrzan tarty – 3 łyżeczki
  • sok z cytryny – 3 łyżeczki
  • oliwa z oliwek / olej lniany – 3 łyżeczki
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól
  • szczypiorek

 Przygotowanie pasty z wędzonego dorsza:

W misce wymieszać twaróg, obrane z ości kawałki ryby, chrzan, posiekany szczypiorek, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.
Doprawić pieprzem i solą do smaku, i posypać szczypiorkiem.

 

Pasta z wędzonej makreli

 Składniki:

  • makrela wędzona – 1 sztuka (ok. 150g)
  • jajka ugotowane na twardo – 3 sztuki
  • ogórek kiszony – ok. 150g
  • cebula – ok. 50g
  • jogurt naturalny – 3 łyżki
  • sól i pieprz czarny mielony
  • suszona natka pietruszki
  • papryka czerwona mielona

 Przygotowanie pasty z wędzonej makreli:

Wędzoną makrelę posiekać. Dodać pokrojoną cebulę, ogórki, ugotowane jajka i jogurt.
Wymieszać i doprawić solą, pieprzem, papryką i natką pietruszki według uznania.

Fot: Zasoby własne FASANiO®