Kiedyś przyprawa tylko dla bogaczy. Dzisiaj pieprz jest powszechny w każdej kuchni.
Pochodzenie pieprzu
Pieprz (Piper nigrum), pozyskiwany jest z rośliny pnącej, która wywodzi się z półwyspu Indyjskiego. W środowisku naturalnym pnącza oplatają się wokół drzew, a ich długość dochodzi do 15m. Owocuje od drugiego roku uprawy, przez kolejnych 40 lat. Swój palący smak zawdzięcza substancji zwanej piperyną, która pobudza trawienie oraz spowalnia powstawanie komórek tłuszczowych. Z jednej rośliny uzyskuje się 4 odmiany pieprzu w zależności od etapu rozwoju owocu.
Rodzaje pieprzu:
Pieprz czarny – jest najbardziej popularny i intensywny w smaku – dzięki największej zawartości piperyny. Wymaga najmniejszego nakładu pracy: wystarczy wysuszyć niedojrzałe owoce na słońcu. Podczas suszenia uzyskuje czarnobrunatny kolor.
Pieprz biały – dużo łagodniejszy w smaku. Po zebraniu dojrzałe owoce moczy się w wodzie, a następnie obiera z zewnętrznej warstwy. Zostaje pestka, która po wysuszeniu jest koloru białego.
Pieprz zielony – zalicza się do jednej z najłagodniejszych odmian. Tworzy się go z niedojrzałych owoców, ale suszy się je w niskich temperaturach, aby zachowały swój zielony kolor.
Pieprz czerwony – podobnie jak biały produkuje się z dojrzałych ziaren, ale te poddaje się działaniu soli lub octu.
Dostępny na sklepowych półkach pieprz kolorowy, to nic innego jak mieszanka czterech wyżej opisanych rodzajów.
Historia pieprzu
Pieprz pojawił się w Europie ok. IV-V w. p.n.e. Początkowo był stosowany jako lek, miał pobudzać apetyt, kichanie, walczyć z gorączką. Uważany był także za afrodyzjak!
W starożytnym Rzymie był uwielbiany, jego wyrazisty i pikantny smak lubiano łączyć ze słodkimi potrawami. Podobno jedną z ulubionych przekąsek Nerona był kawałek chleba posmarowany miodem i posypany pieprzem.
Dostępny był tylko dla najbogatszych. Obdarowywano nim wszystkich tych, którzy sprawowali władzę. Podczas zdobywania Rzymu, król Alaryk I (pierwszy wódz plemion germańskich) w ramach części okupu zażądał pół tony pieprzu.
W średniowieczu zyskał jeszcze bardziej na popularności, a jego wartość wcale nie zmalała. To właśnie z tego okresu wywodzi się powiedzenie „drogi jak pieprz”. Używany był jako waluta, wchodził w skład posagu, a także opłacono nim okup bądź grzywnę.
Pieprz w Polsce
W średniowiecznej Polsce pieprzem intensywnie doprawiano każde danie. Oczywiście u tych najbogatszych, co było jednocześnie podkreśleniem społecznej wyższości. Upodobanie do ostrych smaków tłumaczono poprawieniem zapachu i smaku (nie zawsze świeżego!) mięsa oraz pobudzeniem pragnienia, co z kolei było idealną wymówką do częstszego sięgania po wino.
Dlaczego teraz jest taki tani?
Za sprawą pojawienia się tańszego zamiennika w postaci pieprzu afrykańskiego. Roślina ta pochodzi z Gwinei, należy do rodzinny imbirowatych i pieprzem nie jest, ale została na tyle polubiona, że wiele osób handlujących drogim „czarnym złotem” zbankrutowało.
Dodatkowo odkrycie szlaku morskiego z Europy do Indii przez Vasco da Gama i rozwinięcie się transportu morskiego spowodowało większą dostępność przyprawy, a co za tym idzie niższą ceną na rynku.
Zdrowotne właściwości pieprzu
Owoce pieprzu mają działanie przeciwbakteryjne i pobudzają krążenie. Olejek pieprzowy używa się w aromaterapii, bądź do inhalacji na przeziębienie lub problemy z układem oddechowym. Kilka kropel dodanych do olejku do masażu, świetnie działa na bóle reumatyczne. Wąchając ziarna czarnego pieprzu, można zniwelować głód nikotynowy. Natomiast u pań znajduje rewelacyjne zastosowanie w produkcji domowego peelingu.
Pieprz jako król przypraw, znajdziecie w naszych mieszankach:
- Jałowcowy tymianek
- Czosnkowa pietruszka
- Staropolska
- Węgierska
Gdzie kupić przyprawy z pieprzem
Szukasz niebanalnych przypraw z pieprzem zapraszamy na zakupy do naszego sklepu.