Produkt prawidłowo uwędzony w części przypadków należy jeszcze poddać obróbce termicznej jak parzenie bądź podpiekanie.
Dla wielbicieli włoskiej kuchni, ale w naszej polskiej odsłonie.
Indyk - jego mięso jest bardzo smaczne, delikatne i niskokaloryczne. Polacy je bardzo lubią, a dietetycy polecają. Historia tych ptaków jest naprawdę ciekawa, bo pierwotnie nie były hodowane do jedzenia.
Podroby, które zyskują na popularności.
Wielki finał pełen dymu!
Jabłka to popularne i łatwo dostępne owoce. Suszone w wędzani są pyszną i zdrową przekąską.
Kilka ciekawostek o kiełbasach z Hiszpanii i Portugalii
Osuszanie - wszystko co musisz o nim wiedzić.
Tajemnicza i pyszna ryba! Przepis na wędzonego węgorza.
Przepis na pyszną, domową wędlinę!
Dziś obalamy stereotyp, że mięso z dzika jest trudne do przygotowania!
Świetne rozwiązanie dla problemu marnowania żywności.
Kiedyś przyprawa tylko dla bogaczy. Dzisiaj powszechny w każdej kuchni.
Zamiast pasty z wędzonych ryb, propnujemy kremowe i maślane pâté.
Wszystko co musisz o nich wiedzieć!
Skad wziął się na naszych stołach?
Parę słów o suszeniu owoców w wędzarni FRANCO™
Przepis na wędzoną karkówkę
Przepis na żebra i badyle z cielaka jelenia, wędzone na ciepło.
Przepis na tradycyjną wędzoną szynkę
Dziczyzna to wspaniały dar lasu. Wędzone mięso z dziczyzny ma nie tylko wspaniały smak i aromat, ale jest także bardzo zdrowe.
Niedoceniona, zdrowa i pyszna wędzona ryba, która zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. Wędzony karmazyn podbił nasze serca!
Przedstawiamy Państwu kolejne etapy wędzenia, które są niezbędne do finalnego uzyskania dobrze uwędzonych, pysznych i zdrowych produktów.
Peklowanie jest kolejnym etapem, który jest niezbędny by uzyskać zdrowy i bezpieczny wędzony wyrób. Głównym zadaniem peklowania, poza nadaniem ładnego, różowego koloru, jest zabezpieczenie wędzonek przed groźnymi bakteriami.
Co zrobić z wędzoną rybą?
Przepis na wędzonego łososia solonego dwoma metodami
Kaszanka bez mięsa, zrobiona z superfoods!
Przepis na wędzonego kurczaka faszerownego jabłkami, z których zrobimy sos!
Podsumowanie dzikiego wędzenia :)
Królik - wędzić czy nie wędzić?
Solenie jest jedną z metod konserwowania mięsa przed wędzeniem. Jest to też jeden z niezbędnych etapów przed wędzeniem.
Czym się kierować podczas zakupu ryby do wędzenia?
Wędzony pstrąg solony na mokro lub na sucho
A co z żeberkami z dzika? Do wędzarni!
Kilka praktycznych wskazówek jak wybrać najlepsze mięso do wędzenia.
Jak ciekawie wykorzystać wędzone kości?
Wędzony okoń - przepis oraz kilka ciekawostek...
Jak wykorzystać wędzone owoce morza?
Kałamarnica - postrach oceanów w naszej wędzarni...
Królowa wśród wędzonych ryb.
Sezon na czosnek niedźwiedzi!
Przepis na doskonałą szynkę z dzika oraz kilka przemyśleń na temat hodowli i myśliwstwa...
Schab z dzika pachnący rozmarynem, tymiankiem i szałwią? Poezja smaków!
Polędwiczki z dzika są idealną propozycją dla osób początkujących w wędzeniu oraz osób chcących rozpocząć przygodę z dziczyzną.
Chrupiący kabanos z doskonałego mięsa z dzika - czego chcieć więcej?
Kojarzy się z kuchnią staropolską i brzmi ekskluzywnie... No to wędzimy!
Lżejszy kaliber wędzonek.
Wędzone żeberka - doskonałe jako przystawka lub jako dodatek do zup!
Najzdrowsze mięso - prosto z lasu!
Jak sprawdzić wilgotność drewna w warunkach domowych?
Królowe polskich śniadań: przepis na domowe parówki.
Rolada z boczku - bardzo lubiana i często goszcząca na naszych stołach, szczególnie podczas różnych świąt i uroczystości.
Zrębki – zrób to sam! Instrukcja samodzielnego przygotowania zrębek.
Przepis na żurek na zakwasie i wędzonych kościach.
Domowy zakwas na żurek - nic trudnego, a smak i satysfakcja gwarantowana! Również na wersję bezglutenową.
Mamy dla Was prosty przepis na coś co nada ciekawej głębi Waszym zupom
Jedną z najważniejszych kwestii, mimo to wciąż zaniedbywaną przez producentów wędzarni jest izolacja urządzeń. Dlaczego jest to takie ważne?
Ostatnio na naszych półkach sklepowych możemy coraz częściej znaleźć amerykański przysmak – suszoną wołowinę nazywaną beef jerky. Swoją popularność zawdzięcza swojemu niepowtarzalnemu smakowi oraz wartościom odżywczym – jest świetnym źródłem białka.
Od kilku lat obserwujemy z nieukrywaną radością rosnące zainteresowanie domową produkcją żywności. Pieczenie chleba, kiszonki, słoiki z przetworami, produkcja serów czy wędzenie wskazuje na niesłabnący trend ku domowej i co najważniejsze - świadomej produkcji jedzenia.
Pierwotnym celem wędzenia była konserwacja mięsa i ryb. Współcześnie, w erze lodówek oraz ogólnej dostępności produktów, aktualnie wędzenie stosuje się głównie w celach osiągnięcia niezastąpionych walorów smakowych i zapachowych.
Wszelkie prawa zastrzeżone przez Fasanio.
INFORMACJE: O nas | Dlaczego My? | Jakość
POMOC: FAQ | Regulamin | Polityka prywatności | Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone przez FASANiO.