ZDROWIE
Wędzarnie FRANCO™ minimalizują kontakt żywności ze szkodliwymi substancjami
Własne wędzenie jest stylem życia, który kreujemy świadomie, dbając o to co jest jedną z najważniejszych wartości w naszym życiu, czyli Nasze ZDROWIE. W wędzarniach FRANCO™ proces żarzenia się drewna odbywa się w komorze spalania obok komory wędzarniczej, do której wtłaczany jest jedynie wytworzony podczas procesu podgrzany dym. Takie rozwiązanie powoduje, że ilość substancji potencjalnie szkodliwych przenika do żywności w znacznie mniejszym stopniu niż w innych oferowanych na rynku rozwiązaniach, w których odległość między źródłem wytwarzania dymu a wyrobami jest mniejsza. Im dalej wyroby znajdują się od wytwarzanego dymu, tym ilość WWA, jest niższa, bez wpływu na jakość wędzonek.*
* Guillén, M. D., Palencia, G., Ibargoitia, M. L., Fresno, M. i Sopelana, P., 2011, Contamination of cheese by polycyclic aromatic hydrocarbons in traditional smoking. Influence of the position in the smokehouse on the contamination level of smoked cheese. American Dairy Science association.
ZRĘBKI
Opatentowane rozwiązania umożliwiają użycie dowolnych zrębków dostępnych na rynku bądź wykonanych samodzielnie
Ilu wędzarzy tyle przepisów i metod wędzenia, świadczy to o nieograniczonych możliwościach w przygotowaniu własnych wyrobów. Dlatego też, szanując wolny wybór i rozumiejąc potrzebę niezależności, dajemy Państwu możliwość tworzenia własnych kompozycji zrębków. W wędzarniach FRANCO™ mogą Państwo używać zrębki drewniane własnego wyrobu, lub dowolnie zakupione u własnego dostawcy. Dzięki temu oszczędzają Państwo na zakupie drogich zrębków dedykowanych do konkretnych urządzeń. Do wędzarni FRANCO™ pasują dowolne zrębki, nawet te przygotowane własnoręcznie.
EKSKLUZYWNY DESIGN
Wędzarnie FRANCO™ poza funkcjonalnością, bezpieczeństwem i innowacyjnymi rozwiązaniami zostały zaprojektowane tak, aby zaspokoić zmysł estetyczny.
Połączenie najwyższej jakości szczotkowanej stali nierdzewnej z elegancką drewnianą obudową sprawia, że opatentowany wygląd wędzarni FRANCO™ wpisuje się w estetykę eco design.
ŁATWOŚĆ KONSERWACJI
Projekt i materiały ułatwiające czyszczenie
Wędzarnie FRANCO™ zostały zaprojektowane tak, by każdy etap użytkowania był maksymalnie komfortowy. Dlatego zarówno jakość materiałów oraz projekt pozwalają na ograniczenie oraz ułatwienie czynności konserwujących do minimum. Dzięki nowatorskiemu projektowi nie muszą Państwo używać dodatkowych elementów jak np. misa z wodą, która wymaga każdorazowego czyszczenia. W naszych wędzarniach palenisko, które wymaga bieżącej konserwacji, ma możliwość prostego odpięcia od bryły głównej. Dodatkowo, dzięki wykonaniu elementów ze stali szlachetnej pozbycie się zabrudzeń wewnątrz nie wymaga nadmiaru pracy. Dzięki wszystkim użytym rozwiązaniom dbanie o wędzarnie nie będzie uciążliwe.
PROSTE UŻYTKOWANIE
Zaprojektowane dla wygody
Wędzarnie FRANCO™ zostały zaprojektowane z myślą o wszystkich entuzjastach wędzenia, zarówno tych zaawansowanych oraz rozpoczynających swoją przygodę z wędzeniem. Rozwiązania zostały przemyślane tak, by maksymalnie ułatwić Państwu obsługę wędzarni, dzięki czemu wędzenie stanie się procesem intuicyjnym i prostym. Załączona instrukcja obsługi, w łatwy i obrazowy sposób pokazuje jak krok po kroku korzystać z urządzenia. Pisząc w uproszczeniu: po przygotowaniu paleniska i ustawieniu odpowiedniej temperatury, jedynym Państwa zadaniem będzie kontrola procesu oraz ewentualne dodawanie zrębków.