Wszystkie wymienione zalety naszych wędzarni składają się tak naprawdę na jedną, wspólną zaletę jaką jest JAKOŚĆ.
Inwestycja w wędzarnie FRANCO™ zwróci się na kilka sposobów:
- jakość wędzonek wyprodukowanych przez Ciebie ma bezpośrednie przełożenie na Twoje zdrowie
- jakość materiałów wykorzystanych do produkcji przekłada się na:
-
- oszczędność czasu – łatwość czyszczenia, koniec szorowania, namaczania i niewygodnych pozycji
- oszczędność energii – dzięki sterownikowi i izolacjom nie tracisz czasu na kontrolę procesu wędzenia
BEZPIECZEŃSTWO
Opatentowana i innowacyjna konstrukcja zapewnia komfort i bezpieczeństwo
Nasi inżynierowie przez wiele miesięcy projektowali rozwiązania zastosowane w wędzarniach FRANCO™ tak, by zwiększyć Państwa bezpieczeństwo oraz komfort użytkowania do maksimum.Poniżej przedstawiamy najważniejsze nowatorskie rozwiązania:
- konstrukcja komory - temperatura na zewnątrz urządzenia jest bezpieczna dla użytkownika*
- innowacyjny projekt paleniska – zmniejsza ilość przechodzących do wędzonek szkodliwych substancji z grupy WWA**
- dodatkowa izolacja przewodów - zwiększenie bezpieczeństwa ponad standardy narzucone w normach elektrycznych
- grzałka - dzięki umieszczeniu grzałki na tylnej ścianie wędzarni ciepło wewnątrz komory jest rozprowadzone równomiernie
- brak możliwości samozapłonu - dzięki opatentowanemu projektowi wędzarni powstanie samozapłonu wewnątrz komory wędzarniczej jest niemożliwe,
co wyróżnia na tle dostępnych na rynku wędzarni
- bezpieczeństwo izolacji - zastosowane ocieplenie nie wydziela toksycznych i rakotwórczych dymów, niebezpiecznych dla zdrowia
- trwałość ocieplenia - zastosowane ocieplenie spełnia swoją funkcję do temperatury prawie 600°C, co daje gwarancje trwałości na lata
Te i wiele innych rozwiązań zastosowanych w wędzarniach FRANCO™ pozwolą Państwu cieszyć się urządzeniem, które spełnia nie tylko podstawowe normy elektryczne, ale też najsurowsze normy bezpieczeństwa.
Nasze rozwiązania zostały potwierdzone badaniami oraz przyznanymi patentami.
* innowacyjny projekt został zgłoszony do opatentowania
** Guillén, M. D., Palencia, G., Ibargoitia, M. L., Fresno, M. i Sopelana, P. (2011). Contamination of cheese by polycyclic aromatic hydrocarbons in traditional smoking. Influence of the position in the smokehouse on the contamination level of smoked cheese. American Dairy Science association.
MATERIAŁY I KOMPONENTY
Polskie produkty najwyższej jakości
Części użyte w wędzarniach FRANCO™ produkowane są głównie przez polskich producentów. Wykorzystane zostały tylko produkty posiadające certyfikaty zgodności, świadczące o bezpieczeństwie i wysokiej jakości danego podzespołu.
Stal nierdzewna szczotkowana
- używana jest w najlepszych urządzeniach gastronomicznych dostępnych na rynku
- nie ulega korozjom oraz rdzewieniu pomimo niekorzystnych warunków czy upływowi czasu
- posiada wyższą odporność ogniową oraz zachowuje wytrzymałość i sztywność w podwyższonych temperaturach w porównaniu ze stalami węglowym*
- zachowuje elegancki wygląd – jest matowa dzięki czemu mniej widoczne są wszelkie ślady dotykowe oraz jest mniej podatna na zabrudzenia
- nie odbija światła, przez co jest bardziej przyjazna w użytkowaniu przy dużym nasłonecznieniu
- powstałe na powierzchni ewentualne rysy są mniej widoczne, a do naprawy zarysowań nie jest potrzebny specjalistyczny sprzęt**
Izolacja wykonana jest z wełny mineralnej skalnej dedykowanej do urządzeń działających w wysokich temperaturach. Jej odporność temperaturowa dochodzi do prawie 600°C dzięki czemu wędzenie odbywa się w stałej temperaturze bez potrzeby ciągłego kontrolowania. Również drewno użyte w wędzarniach FRANCO™ poza walorami estetycznymi pełni rolę dodatkowej izolacji termicznej. W drzwiach została zastosowana dedykowana uszczelka wpływające na wysoką jakość izolacji.
Sterownik temperatury – prosty w obsłudze, intuicyjny a jednocześnie precyzyjny. Jego zaawansowanie techniczne pozwala na wysokie doprecyzowanie temperatury wędzenia. Wszystkie wędzarnie FRANCO™ są wyposażone w sterownik cyfrowy, na którym ustawią Państwo temperaturę wędzenia do 1°C.
* Shek, C. H., Lo, K. H., Lai, J. K. L. (2012). Stainless Steels : An Introduction and Their Recent Developments. Bentham Science Publishers.
** Strona internetowa: http://www.mantis.com.pl/produkty/stal-nierdzewna-szczotkowana-czy-polerowana/ odczyt: 26.11.2018
TEMPERATURA
Ocieplenie pozwalające na doskonalą precyzję wędzenia
Stabilność temperatury jest kluczowa podczas wędzenia. Aby temperatura była stabilna, poza wysokiej klasy sterownikiem cyfrowym w standardzie, na którym temperaturę ustawia się z dokładnością do 1°C, niezbędne jest ocieplenie wędzarni.
Decydując się na urządzenie wędzarnicze warto zwrócić uwagę jakiego rodzaju ocieplenie zastosował producent, do jakiej temperatury wytworzonej w wędzarni ocieplenie to jest trwałe i skuteczne oraz co najważniejsze czy wędzarnia jest czymkolwiek ocieplona.
Ocieplenie zastosowane w wędzarniach FRANCO™ ma najwyższą klasę i trwałość. Spełnia swoje zadanie do temperatury prawie 600°C.
Dzięki takiemu rozwiązaniu zyskują Państwo:
- czas - przy zastosowaniu innych rozwiązań musieliby Państwo spędzić przy pilnowaniu stabilności temperatury
- pieniądze - chcąc utrzymać temperaturę wędzenia musieliby Państwo dokupić izolację, która nadaje się do stosowania w wędzarniach
- spokój - zastosowanie opisanego ocieplenia jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem do wykorzystania w wędzarniach