Strona główna » Przepisy » Owoce i warzywa » Suszone warzywa

Suszone warzywa – świetne rozwiązanie dla problemu marnowania żywności.


Warzywa to nieodłączny element naszej diety. Jemy je na surowo, gotujemy, pieczemy, grillujemy. Z dostępnością nie ma problemu, ponieważ większość występuje przez cały rok. Te które występują poza sezonem już nie są tak smaczne.

Zdarza się, że kupimy zbyt dużo warzyw i nie jesteśmy w stanie wykorzystać wszystkich. Zamiast wyrzucać, niektórzy mrożą świeże warzywa. Doskonałym sposobem na długotrwałe przechowywanie warzyw i wykorzystanie ich później do zup, sosów bądź w inny sposób jest suszenie. Suszone warzywa to świetna alternatywa dla  mrożonych, ponieważ zajmują one dużo mniej miejsca.

Na pewno większość z was ma doświadczenia z suszeniem grzybów czy owoców. Jeśli jeszcze nie próbowaliście – zachęcamy, ponieważ to łatwy i przyjemny proces – w szczególności używając wędzarni FRANCO™ Premium z systemem osuszania Dry Faster®.

Jakie warzywa możemy suszyć w wędzarni? Jakie warzywa najczęściej suszymy?

W czołówce suszonych warzyw znajdą się korzeniowe, czyli marchewka, pietruszka, seler, buraki ćwikłowe. Bardzo dobrze nadają się też kalafiory, brokuły, czosnek, bakłażan, fasolka szparagowa, papryka, zielony groszek, brukselka, biała kapusta, chilli czy por. Tak naprawdę nie ma ograniczeń co do rodzaju warzyw jakie chcemy suszyć – ograniczeniem może być jedynie nasza wyobraźnia.

Choć w trakcie suszenia warzywa zmieniają swoją objętość i wygląd, to jednak pozostaje w nich to co najlepsze – wartości odżywcze i smak. Zachowują większość witamin, a zawartość błonnika jest dużo większa niż w ich surowych odpowiednikach.

Mamy dla was fajną propozycję jak łatwo wysuszyć warzywa w wędzarni.

Przepis na przyprawę z suszonych w wędzarni warzyw

 Wykorzystane materiały:

 Składniki:

  • Marchewka – 2 kg
  • Pietruszka korzeń – 500g
  • Seler korzeń – 500g
  • Por duży – 2 szt.
  • Cebula średnia – 2 szt.
  • Czosnek – 8 ząbków
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Koperek – 1 pęczek
  • Liść laurowy – 6 szt.
  • Ziele angielskie – 6szt.
  • Sól morska gruboziarnista – 4 łyżki

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym bądź ścierce kuchennej.

Warzywa korzeniowe obieramy i ścieramy na tarce do warzyw o dużych oczkach.

Pory, cebule i czosnek siekamy w plasterki.

Natkę i koperek siekamy w grube kawałki.

Wygrzewanie i suszenie:

Warzywa mieszamy i rozkładamy równomiernie na kratki do suszenia. Jeśli są pokrojone drobno, warto na półki do suszenia dodać papier do pieczenia.

Uruchamiamy wędzarnie. Ustawiamy 70°C i uruchamiamy system DRY FASTER®. Po osiągnieciu przez urządzenie 70°C wkładamy do środka warzywa i suszymy do mementu aż będą całkowicie suche jak papier. Czas suszenia jest zależny od wielkości kawałków, łącznej ilości warzyw. My suszyliśmy 6h.

Mielenie:

Wysuszone warzywa wraz z solą, zielem angielskim i liściem laurowym, mielimy w blenderze lub młynku. Możemy do tego użyć też maszynki do mięsa o najdrobniejszych oczkach.

Na koniec przyprawę przesypujemy do słoiczka, który uprzednio możemy włożyć do wędzarni by się osuszył i wygrzał. Tak przechowywane może leżeć nawet do 1 roku.

[print-me target=”div#print” title=”Drukuj przepis”]

Fot: Zasoby własne FASANiO®