Strona główna » Przepisy » Suszone owoce – przepis

Parę słów o suszeniu owoców w wędzarni FRANCO™


Gdy myślimy „suszone owoce” to pierwsze skojarzenie jakie mamy na myśl to:

  • wigilijny kompot…
  • zdrowsza alternatywa dla słodyczy…
  • rodzynki w serniku…

układanie siszonuch owoców

Ale to nie wszystko! Owoce suszone zawierają mnóstwo właściwości, które działają zbawiennie na nasz organizm.

Suszenie owoców to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Pierwsze wzmianki pochodzą już ze starożytnej Mezopotamii, czyli ponad 4 000 lat temu. Proces suszenia polega na odparowaniu wody z owoców. Pierwotnie suszono je za pomocą wiatru i słońca. W większych ilościach rozpoczęto produkcję na Bliskim Wschodzie, na terenach dzisiejszej Turcji, Libanu, Izraela i Syrii. Dzięki suszeniu owoce zmniejszają swój rozmiar, ale także zmieniają się ich wartości odżywcze. Dlatego w niewielkiej ilości owoców mogą zawierać się duże źródła energii.

Gdzie w domu można suszyć owoce:

  • w piekarniku
  • na kaloryferze
  • w specjalnych suszarkach
  • lub w wędzarni FRANCO™ Premium z systemem osuszania Dry Faster® ;)

Zaletą suszenia jest to, że owoce będą dostępne przez cały rok, są słodsze i mają dużo właściwości odżywczych. Suszenie, podobnie jak inne metody konserwacji, zapobiegają stratom świeżych owoców, których w sezonie mamy nadmiar.

suszone jabłka

Suszone owoce i ich właściwości:

  • Śliwki – dzięki dużej zawartości błonnika są dobrym „lekarstwem” na zaparcia. Posiadają dużą ilość beta karotenu, witamin C i E oraz żelazo, wapń i magnez.
  • Żurawina – zapobiega w powstawaniu kamieni nerkowych oraz jest bardzo dobrym wspomagaczem w leczeniu zakażeń układu moczowego.
  • Morele – zawierają prowitaminę A odpowiadającą za odbudowę naskórka i opóźniania procesów starzenia się skóry.
  • Jabłka – wysoka zawartość witaminy C, która, jak wiadomo, jest bardzo dobra na odporność. Posiadają też dużo przeciwutleniaczy zapobiegającym nowotworom, chorobom układu sercowo-naczyniowego. Dobrze wpływają na trawienie i obniżają poziom cholesterolu.
  • Daktyle – posiadają salicylany, których właściwości są zbliżone do aspiryny. Dzięki temu działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Mogą stanowić zamiennik cukru w ciastach.
  • Figi – są dobrym źródłem wapnia, wspomagają prawidłowy rozwój kości.
  • Winogrona, czyli rodzynki – mają bardzo dobry wpływ na tarczycę z powodu dużej zawartości jodu i fosforu.
  • Ananas – wspomaga pracę jelit, dzięki dużej zawartości błonnika.

Jak widać warto urozmaicić dietę suszonymi owocami, pamiętajmy jednak, że zawierają one więcej cukru niż świeże owoce ;)

Ale, ale! Wiecie jak my wykorzystaliśmy wysuszone owoce? Jako ozdobę choinkową! 

Pachniało rajsko! Dzięki takiej aromaterapii poziom serotoniny w całej Firmie wzrósł kilkukrotnie, a dodatkowo zrobiliśmy piękne, ekologiczne ozdoby świąteczne. W wędzarni!

suszone owoce na choince

Przepis na suszone owoce na ozdoby choinkowe

 Składniki na suszone owoce:

  • Jabłka 4 kg
  • Pomarańcze 4 kg
  • Grapefruit 4 kg
  • lub inne owoce (np. mandarynki, cytryny, pomelo)

 Przygotowanie:

Owoce umyć, pokroić w plastry ok. 1 cm.
Rozłożyć na kratkach do suszenia.

Wygrzewanie i suszenie owoców:

Suszyć w wędzarni z włączonym systemem Dry Faster® w temperaturze 70°C przez 2 dni po ok. 8 godzin.

choinka z suszonymi owocami

Źródła:
https://www.smakizpolski.com.pl/czy-warto-jesc-suszone-owoce/
https://dietetycy.org.pl/owoce-suszone/
https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/walory-odzywcze-suszonych-owocow/
https://wylecz.to/diety/suszone-owoce-wlasciwosci-i-wartosc-odzywcza-owocow-suszonych/
https://ekogram.pl/pl/blog/aktualnosci/dlaczego-warto-jesc-suszone-owoce
 
Fot: Zasoby własne FASANiO®