Pomidory suszone w wędzarni – o pomidorach słów kilka.
Pomidory są uwielbiane na całym świecie. Są wykorzystywane w przeróżnych daniach. Są jednym z niewielu warzyw, które dorobiło się własnego święta. Formalnie pomidory jako gatunek są owocem – mięsistą jagodą, choć zastosowanie i właściwości pomidora czynią go bardziej warzywem. Bez względu na to jak zostanie sklasyfikowany jest przepyszny – zarówno na surowo, w przetworach jak też w formie suszonej. Właśnie w taka forma pomidorów została przez nas wykonane w FRANCO™ Premium. Zanim przepis, opowiemy Wam ciekawą historię o święcie pomidorów – zapraszamy :)
Święto pomidorów – La Tomatina
Święto pomidora, jakie są jego początki?
La Tomatina obchodzone jest w niespełna 10 tys. miasteczku Buñol w Hiszpanii. Wszystko zaczęło się w 1945 roku na paradzie Gigantes y cabezudos (gigantów i wielkogłowych). W tłumie doszło do przepychanek między młodymi ludźmi. Mając w pobliżu sklep z warzywami, przed którym były wystawione pomidory, młodzież zaczęła się nimi obrzucać. Bójka trwała, aż do momentu przerwania jej przez lokalne służby.
W kolejnym latach bitwa na pomidory powtórzyła się, ale tym razem młodzi ludzie zaopatrzyli się we własne okazy :) Oczywiście zawsze kończyło się tak samo, czyli interwencją policji.
I tak oto wyglądały pierwsze początki La Tomatina.
Dla władz miasta był to tylko chuligański wybryk, dlatego na początku lat 50. pomidorowa bitwa została zakazana. Mieszkańcy nie byli zadowoleni z zakazu tak fajnej zabawy, dlatego zaczęli protestować. Władze ugięli się dopiero, gdy demonstranci zorganizowali symboliczny pochówek pomidorów. Przez całe miasto przenieśli trumnę, w której był duży pomidor w akompaniamencie muzyki i pieśni pogrzebowych. Wysiłki nie poszły na marne, bo od 1957 roku La Tomatina została uznana przez władze jako coroczny festiwal i zakaz został wycofany.
Jak wyglądają przygotowania do tego dnia, oraz samo święto?
Cały etap przygotowań do święta pomidorów rozpoczyna się już kilka miesięcy wcześniej. Na tą okazję jest uprawiana specjalna odmiana, która charakteryzuje się niezbyt dobrym smakiem, ale jest miękka, soczysta i tania. Niska cena jest bardzo ważna, ponieważ w trakcie tego jednodniowego festiwalu zużywa się ponad 100 ton pomidorów.
Cała zabawa zaczyna się około godziny 9 w ostatnią środę sierpnia. Uczestnicy zbierają się na rynku miasteczka zaczynając zabawę jedzeniem i piciem. Bitwa rozpoczyna się o godzinie 11, co sygnalizuje dźwięk armaty, identyczny rozbrzmiewa godzinę później dając znać o końcu bitwy. Jest kilka zasad, które obowiązują uczestników, to:
- rzucać można się tylko pomidorami
- przed rzutem pomidory powinny być wcześniej rozgniecione, np. w dłoniach
- każdy walczy z każdym
Po zakończonym obrzucaniu na uczestników czekają porozstawiane przenośne prysznice, bądź miejscowa rzeka.
La Tomatina jest znana na całym świecie i co roku przyciąga ponad 20 tys. turystów. Na ten moment, żeby wziąć udział w zabawie trzeba wcześniej zakupić bilet (dotyczy to tylko turystów).
Suszone pomidory w wędzarni – suszone pomidory w oleju
Niewiele osób wie, że suszone pomidory mają lepsze właściwości zdrowotne niż pomidory świeże. Swój intensywny kolor zawdzięczają bardzo dużej zawartości likopenu, ale po obróbce termicznej jest go jeszcze więcej. Ten przeciwutleniacz zwalcza w organizmie wolne rodniki, które prowadzą do wielu poważnych chorób. Chroni przed miażdżycą, zawałem serca, nowotworami układu pokarmowego oraz piersi i prostaty. Co ciekawe ma właściwości przeciwstarzeniowe :)
Natomiast spożywanie suszonych pomidorów w olejach, to lepsze przyswajanie witamin A, D, E, i K, ponieważ należą do grupy, która rozpuszcza się w tłuszczach.
Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykorzystanie tego pysznego warzywa i przechowywanie go nawet do roku czasu.
Przepis na suszone pomidory w wędzarni
Wykorzystane materiały:
- Wędzarnia Franco™ Premium Large
- Kratka do suszenia – 4 szt.
- Papier do pieczenia – 4 listki
- Słoiki – 4 szt.
Składniki:
- pomidory – 3 kg (polecamy podłużne, ponieważ mają mniej soku)
- sól morska – 2-3 łyżki
- czosnek – 5 ząbków
- ocet balsamiczny – 2 łyżki
- pieprz czarny ziarnisty – 1/2 łyżeczki
- liść laurowy – 2-3 szt.
- ulubiony olej roślinny – u nas rzepakowy
Przygotowanie:
Pomidory myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy wzdłuż na pół, następnie wykrawamy szypułki.
Pomidory układamy na półkach do suszenia i posypujemy solą morską.
Wygrzewanie i suszenie:
Włączamy wędzarnie. Ustawiamy temperaturę 80°C i uruchamiamy system Dry Faster®.
Do wygrzanej wędzarni wkładamy pomidory i suszymy przez około 15-16h.
Konserwacja – suszone pomidory w oleju:
Gotowe wysuszone pomidory przekładamy do dużej miski, dodajemy posiekany czosnek, pieprz w ziarnach, liść laurowy oraz ocet i delikatnie mieszamy.
Następnie przekładamy pomidory do słoików (zapełniając je w 2/3 objętości), a na koniec zalewamy gorącym (ale nie gotującym się olejem) w temperaturze około 80 stopni wypełniając cały słoik.
Pomidory z czasem wchłoną część oleju.
Słoiki zakręcamy od razu na gorąco i pozostawiamy odwrócone do góry dnem na całą noc.
Źródła:
https://www.spain.info/pl/kalendarz/swieto-pomidora/ – odczyt 09.03.2022
https://blog.agatauczy.pl/la-tomatina-pomidorowa-bitwa/ – odczyt 16.03.2022
https://hispanico.pl/la-tomatina – odczyt 16.03.2022
https://podroze.onet.pl/ciekawe/la-tomatina-czyli-bitwa-na-pomidory/3p81q1g – odczyt 16.03.2022
https://fajnyogrod.pl/porady/czy-pomidor-owoc-czy-warzywo-wyjasniamy/ – odczyt 16.03.2022
https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/warzywa/suszone-pomidory-wlasciwosci-odzywcze-i-zdrowotne-przepis-na-suszone-pomidory/4jc07tz – odczyt 26.03.2022
Fot: Zasoby własne FASANiO®