Szynkę można przygotować na nieskończoną ilość sposobów. To, który z nich zagości w kuchni zależy od okazji, tego, do czego chcesz wykorzystać szynkę, czy sposobu serwowania. Kreatywności nie brakuje również w składnikach, jakie są wykorzystywane do przygotowania mięsa. Marynowanie w herbacie, jogurcie, soku z kiszonych ogórków czy winie, to dopiero początek Twoich możliwości. Tym razem szynka zagości w towarzystwie piwa IPA.
Co daje piwo w marynacie?
Peklowanie szynki w piwie ALE zmiękcza mięso i dodaje nowe walory smakowe, które wyczujemy w mięsie. Według niektórych badań naukowych marynata piwna ogranicza powstawanie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, które mogą szkodliwie wpływać na Twoje zdrowie. Peklowanie szynki w piwie zwiększa także zawartość wody w mięsie, przez co staje się ono bardziej soczyste.
Przekonaj się — wypróbuj przepis na peklowanie szynki na mokro i marynowanie w piwie.
Wykorzystane materiały:
- Wędzarnia Franco™ Premium
- Drążek – 1 szt.
- Hak S 15 cm – 1 szt.
- Siatka wędliniarska
- Strzykawka
- Zrębki wędzarnicze buk/olcha
- Zrębki wędzarnicze czereśnia
Składniki:
- Szynka wieprzowa kulka – 1 kg
- Woda – 500 ml
- Piwo typu IPA – 500 ml
- Sól peklowa – 50 g
- Cukier – 6 g
- Liść laurowy – 4 sztuki
- Ziele angielskie – 5 ziaren
- Pieprz – 10 ziaren
- Kardamon – 3 ziarna
- Anyż gwiazdki – 2 sztuki
Przygotowanie:
Aby przygotować peklowanie na mokro, do garnka wlej 500 ml wody oraz 0,5 l piwa typu ALE. Dodaj wyżej wymienione przyprawy i doprowadź wszystkie składniki do wrzenia. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj sól peklową i cukier. Poczekaj, aż zalewa całkowicie się ostudzi.
Szynka — peklowanie:
Peklowanie szynki wieprzowej rozpocznij od oczyszczenia jej ze zbędnych błon i przerostów, następnie zacznij nastrzykiwać. Wykorzystaj do tego tę samą zalewę peklującą, w której będzie umieszczona szynka. Wkłucia wykonaj co około 4-5 cm na całej powierzchni mięsa (84 ml/kg mięsa).
Zanurz ją w piwnej zalewie — tak przygotowana szynka peklowana powinna pozostać w lodówce przez 6 dni.
Ociekanie:
Gdy peklowanie szynki masz już za sobą, wyjmij ją i zawieś na haku do ocieknięcia na 12 godzin w chłodnym miejscu — może to by lodówka.
Osuszanie:
Aby rozpocząć osuszanie, uruchom wędzarnię — my wykorzystujemy naszą wędzarnię FRANCO™ wraz z system Dry Faster®. Ustaw temperaturę na 60°C. Gdy wędzarnia się nagrzeje, umieść w niej szynkę na około 2 godziny aż do momentu, w którym powierzchnia mięsa będzie całkowicie sucha.
Wędzenie:
Po dokładnym ususzeniu mięsa przejdź do wędzenia. Temperaturę wędzarni podnieś do 64-65°C i rozpal palenisko. Przez pierwsze 4 godziny wędź mieszanką olchy i buku, a później dodaj zrębki czereśni. Na koniec pozostaw mięso w dymie jeszcze na około 30 minut.
Obróbka termiczna:
W dużym garnku podgrzej wodę do około 80°C. Włóż szynkę i wyłącz ogień pod gankiem. Parz mięso do uzyskania temperatury wewnętrznej około 74°C. Na koniec wyjmij mięso i wywieś do ostudzenia.
Po przejściu wszystkich kroków Twoja szynka jest już gotowa. Mamy dla Ciebie jeszcze więcej przepisów na peklowanie szynek wieprzowych, a także pozostałych wyrobów z wieprzowiny. Z wszystkimi z nich zapoznasz się tutaj.
Źródła:
https://www.yahoo.com/lifestyle/the-number-1-reason-to-marinate-your-meat-in-beer (dostęp z dnia 21.04.2023)
https://www.craftbeering.com/beer-marinated-steak/ (dostęp z dnia 21.04.2023)
Fot: Zasoby własne FASANiO®