Strona główna » Przepisy » Szynka wędzona

Tradycyjna szynka wędzona – przepis


Klasyka czyli szynka wędzona – uwielbiany smak, a jednocześnie prosty przepis dla początkujących.

Smak szynki wędzonej jest uwielbiany przez każdego, soczysta, chrupka i delikatna. Może być składnikiem kromki lub dodatkiem do obiadu. To niekwestionowana ozdoba tradycyjnej deski wędlin. Szynka wędzona to również częsty składnik sałatek, która nadaje im niepowtarzalnego smaku. Dlatego warto pomyśleć o samodzielnym zrobieniu szynki dzięki temu będziesz miał gwarancję, że wyrób będzie miał dobry skład, bez chemicznych dodatków i konserwantów, a bonusem stanie się zachwyt całej rodziny i przyjaciół.

Czy szynka wędzona jest zdrowa?

Tradycyjnie wędzona szynka jest jedną z najzdrowszych potraw jakie mamy w swojej lodówce. Tylko 145 kalorii jest w 100 gramach szynki. To również bogate pokłady białka i tłuszczów. W szynce znajdziemy również źródła witamin takich jak niacyna, tiamina, ryboflawina, witamina B, witamina B12, kwas foliowy, witamina E oraz witamina D.

wędzona szynka

Przepis – tradycyjna szynka wędzona

Wykorzystane materiały:

Składniki na szynkę wędzoną:

  • szynka wieprzowa „kulka” – 4kg
  • sól peklowa – 72 g/kg
  • cukier – 9 g/kg
  • woda – 1 l/kg
  • czosnek niedźwiedzi
  • liście laurowe – 6 sztuk
  • ziele angielskie – 10 ziaren
  • pieprz czarny – 10 ziaren

Solenie:

Przygotować wywar z przypraw, ostudzić i dolać do wody – razem z wywarem zalewy ma być 1 l/kg mięsa. Dodać odpowiednią ilość soli peklowej, dokładnie wymieszać, włożyć mięso i odstawić łącznie na dwa dni w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wykonać nastrzyk z tej solanki w której pływa mięso w proporcjach: 240 ml/kg mięsa, mniej więcej co 5 cm. Łącznie wykonać trzy nastrzyki.

Ociekanie / osadzanie:

Szynkę wkładamy w siatkę wędliniarską i zawieszamy do ocieknięcia w chłodnym miejscu, najlepiej na całą noc.

Wygrzewanie i osuszanie

Wędzarnię FRANCO™ ustawiamy na 45°C, uruchamiamy Dry Faster® i osuszamy przez ok. 2-3 godziny.

Wędzenie szynki:

Gdy powierzchnia szynki będzie sucha jak pergamin, podnosimy temperaturę wędzarni na 60-69°C, puszczamy dym (u nas mieszanka zrębek: olcha, czereśnia i klon) i wędzimy przez 4-5 godzin.

Obróbka termiczna:

Po zakończonym wędzeniu, podgrzewamy wodę do temperatury 80°C i parzymy szynkę do uzyskania 68°C wewnątrz mięsa. Schładzamy ok. 1 minutę pod zimną wodą, a następnie pozostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego wystudzenia.

przepis na wędzoną szynkę

[print-me target=”div#print” title=”Drukuj przepis”]
Fot: Zasoby własne FASANiO®