Tatar z suszonych pomidorów to przepyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Do naszego przepisu wykorzystaliśmy pomidory, które suszone były w FRANCO™ Premium.
Tatar z suszonych pomidorów to świetna alternatywa dla tego klasycznego, mięsnego.
Kompozycja składników sprawia, że danie smakuje i prezentuje się wyśmienicie.
Główne składniki, to oczywiście pomidory. Wykorzystaliśmy nie tylko suszone, ale i pomidory z puszki.
O właściwościach suszonych pomidorów i jak je przygotować pisaliśmy TU.
Taki tatar będzie bardzo dobrze pasował na kanapki jako pasta, ale my tym razem przygotowaliśmy propozycje podania w formie przystawki.
Przepis na tatar z suszonych pomidorów
Składniki:
- Pomidory suszone w wędzarni FRANCO™ Premium – 100g
- Pomidory Pelati (z puszki) – 100g
- Marynowane grzyby np. kurki – 20g
- Kapary drobne w zalewie – 10g
- Marynowana czerwona cebula – 10g
- Ogórek kiszony – 10g
- Olej z pomidorów suszonych – 2 łyżki
- Ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Pomidory Pelatti wyjmujemy z puszki i umieszczamy na drobnym sicie, a następnie maksymalnie odciskamy z soku. Przekładamy je do malaksera bądź kielicha blendera. Dodajemy nasze domowe suszone pomidory i siekamy. Pomidory mają być posiekane z wyczuwalnymi kawałeczkami. Nie mogą zostać zmielone na gładką masę.
Przekładamy do miski.
Marynowane grzyby, cebulę, ogórek i kapary siekamy nożem w drobną kostkę.
Łączymy wszystko z pomidorami, dodajemy ocet balsamiczny i olej z pomidorów. Doprawiamy solą i pierzem.
Gotowy tatar wykładamy na talerz i dekorujemy dodatkowo, małymi kurkami i cebulą.
Z góry delikatnie posypujemy grubo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Fot: Zasoby własne FASANiO®