Strona główna » Przepisy » Tatar z suszonych pomidorów

Tatar z suszonych pomidorów to przepyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Do naszego przepisu wykorzystaliśmy pomidory, które suszone były w FRANCO™ Premium.


Tatar z suszonych pomidorów to świetna alternatywa dla tego klasycznego, mięsnego. 

Kompozycja składników sprawia, że danie smakuje i prezentuje się wyśmienicie.

Główne składniki, to oczywiście pomidory. Wykorzystaliśmy nie tylko suszone, ale i pomidory z puszki. 

O właściwościach suszonych pomidorów i jak je przygotować pisaliśmy TU.

Taki tatar będzie bardzo dobrze pasował na kanapki jako pasta, ale my tym razem przygotowaliśmy propozycje podania w formie przystawki.

Przepis na tatar z suszonych pomidorów

Składniki:

  • Pomidory suszone w wędzarni FRANCO™ Premium – 100g
  • Pomidory Pelati (z puszki) – 100g
  • Marynowane grzyby np. kurki – 20g
  • Kapary drobne w zalewie – 10g
  • Marynowana czerwona cebula – 10g
  • Ogórek kiszony – 10g
  • Olej z pomidorów suszonych – 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

Pomidory Pelatti wyjmujemy z puszki i umieszczamy na drobnym sicie, a następnie maksymalnie odciskamy z soku. Przekładamy je do malaksera bądź kielicha blendera. Dodajemy nasze domowe suszone pomidory i siekamy. Pomidory mają być posiekane z wyczuwalnymi kawałeczkami. Nie mogą zostać zmielone na gładką masę.

Przekładamy do miski.

Marynowane grzyby, cebulę, ogórek i kapary siekamy nożem w drobną kostkę.

Łączymy wszystko z pomidorami, dodajemy ocet balsamiczny i olej z pomidorów. Doprawiamy solą i pierzem.

Gotowy tatar wykładamy na talerz i dekorujemy dodatkowo, małymi kurkami i cebulą.

Z góry delikatnie posypujemy grubo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Fot: Zasoby własne FASANiO®