Strona główna » Przepisy » Wędzona karkówka

Wędzona karkówka – przepis


Poznaj prosty przepis na wędzoną karkówką, której smak daje dużo radości! Wędzona karkówka jest mile widziana na codziennych i świątecznych stołach.

Wędzona karkówka czyli baleron to tradycyjna polska wędzona wędlina wyrabiana z peklowanej Karkówki. Baleron obok  szynki najwyżej ceniona polska wędlina.

Naturalny smak wędzonej karkówki, przygotowany w wędzarni domowej nie jest wspomagany żadnymi zbędnymi dodatkami, na przykład wzmacniaczami. Baleron wędzony smakuje w prostym podaniu. Sprawdzi z kromką świeżego pieczywa. W grubszych plastrach będzie deski wędlin. Kawałek tego wędzonego przysmaku możesz podarować bliskiej osobie, to świetny prezent z którego na pewno każdy będzie zadowolony

Wędzona Karkówka jest łatwa w przygotowaniu, a jej smak jest lubiany przez wszystkich. Przygotowanie jej nie będzie stanowić wyzwania dla początkujących amatorów wędzenia, a bardziej zaawansowanym wędzarnikom da bazę do eksperymentowania i udoskonalania swojego popisowego przepisu.

Polecamy!

wędzona karkówka

Wędzona karkówka wieprzowa

Wykorzystane materiały:

Składniki na wędzoną karkówkę:

  • karkówka wieprzowa – 3 kg
  • peklosól – 40g/kg
  • cukier – 8g/kg
  • woda – 0,5l/kg
  • liście laurowe – 5 sztuk
  • ziele angielskie – 6 ziaren
  • czarny pieprz – 10 ziaren
  • kardamon – 5 ziaren
  • anyż – 1 gwiazdka

Etapy wędzenia karkówki:

Solenie:

Wodę z przyprawami doprowadzamy do wrzenia. Po ostudzeniu dodajemy peklosól i cukier. Zanurzamy karkówkę i peklujemy przez 6 dni. Co dwa dni obracamy mięso (używamy jednorazowych rękawiczek, nie dopuszczamy by do zalewy dostały się bakterie, które mogą spowodować zmętnienie zalewy i w efekcie zepsucie mięsa). W połowie peklowania dokonujemy nastrzyku mięsa mieszanką peklującą, w której peklujemy mięso, w proporcjach 84 ml/kg mięsa co 5 cm.

Ocieknie:

Po wyjęciu karkówki z zalewy wywieszamy ją w chłodnym miejscu (ok. 7°C) do ocieknięcia, najlepiej na całą noc.

Wygrzewanie i osuszanie:

Osuszamy i wygrzewamy karkówkę w wędzarni wygrzanej do 40-45°C przez ok 2–3h.

Wędzenie karkówki:

Wędzimy karkówkę przez ok 4-5h w temp. 60°C. Możemy użyć mieszanki zrębków: buk, morela, śliwa.

Obróbka termiczna:

Po zakończonym wędzeniu karkówkę wkładamy do wody o temperaturze 80°C. Utrzymując temperaturę wody 80°C, parzymy do osiągnięcia temperatury wewnątrz wyrobu 75°C.
Pozostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!

[print-me target=”div#print” title=”Drukuj przepis”]  

przepis na wędzaoną karkówkę

 
 
Fot: Zasoby własne FASANiO®