Żeberka z dzika – co z nimi? Do wędzarni!
Wędzone żeberka z dzika
Wykorzystane materiały:
- Wędzarnia Franco™ Premium
- Drążki – 1 szt.
- Hak wędzarniczy – 1 szt.
- Zrębki wędzarnicze buk/olcha
Składniki na wędzone żeberka z dzika:
- żeberka z dzika – 2 kg
- peklosól – 60 g/kg
- woda, przegotowana – 1 litr/kg
- cukier – 5 g/kg
- ziele angielskie – 8 ziaren
- liść laurowy – 5 sztuk
- anyż – 1 gwiazdka
- kardamon – 4-5 ziaren
- czarny pieprz – 10-15 ziaren
- cebula – 1 sztuka, pokrojona w pióra
- czosnek – 5-6 ząbków
Solenie:
W przestudzonej i przegotowanej wodzie rozpuszczamy peklosól i cukier, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz czosnek i cebulę. Wkładamy żeberka do zalewy i zostawiamy na 3 dni w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Ociekanie:
Wyjmujemy żeberka i wywieszamy na haku w chłodnym miejscu, aby obciekły.
Wygrzewanie i osuszanie:
Obeschnięte żeberka wkładamy do wygrzanej na 60°C wędzarni i wygrzewamy, aż mięsa powierzchnia będzie całkowicie sucha i ciepła.
Wędzenie żeberek:
Gdy żeberka są suche puszczamy dym, (np. olcha) i wędzimy utrzymując temperaturę 60°C przez ok. 4 godziny, do uzyskania odpowiedniego koloru.
Obróbka techniczna:
Po zakończonym wędzeniu parzymy żeberka w wodzie o temp 80°C, dopóki nie osiągną wewnątrz temperatury 72°C.
Pozostawiamy do ostygnięcia.