Strona główna » Przepisy » Żeberka z dzika – przepis

Żeberka z dzika – co z nimi? Do wędzarni!


Na naszym blogu znajdziecie przepisy na wędzenie praktycznie wszystkich części dzika – zostały tylko żeberka…
Smacznego!

FASANio wędzone żeberka blog

Wędzone żeberka z dzika

 Wykorzystane materiały:

 Składniki na wędzone żeberka z dzika:

  • żeberka z dzika – 2 kg
  • peklosól – 60 g/kg
  • woda, przegotowana – 1 litr/kg
  • cukier – 5 g/kg
  • ziele angielskie – 8 ziaren
  • liść laurowy – 5 sztuk
  • anyż – 1 gwiazdka
  • kardamon – 4-5 ziaren
  • czarny pieprz – 10-15 ziaren
  • cebula – 1 sztuka, pokrojona w pióra
  • czosnek – 5-6 ząbków

Solenie:

W przestudzonej i przegotowanej wodzie rozpuszczamy peklosól i cukier, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz czosnek i cebulę. Wkładamy żeberka do zalewy i zostawiamy na 3 dni w chłodnym miejscu lub w lodówce.

Ociekanie:

Wyjmujemy żeberka i wywieszamy na haku w chłodnym miejscu, aby obciekły.

Wygrzewanie i osuszanie:

Obeschnięte żeberka wkładamy do wygrzanej na 60°C wędzarni i wygrzewamy, aż mięsa powierzchnia będzie całkowicie sucha i ciepła.

Wędzenie żeberek:

Gdy żeberka są suche puszczamy dym, (np. olcha) i wędzimy utrzymując temperaturę 60°C przez ok. 4 godziny, do uzyskania odpowiedniego koloru.

Obróbka techniczna:

Po zakończonym wędzeniu parzymy żeberka w wodzie o temp 80°C, dopóki nie osiągną wewnątrz temperatury 72°C.
Pozostawiamy do ostygnięcia.

 
 
Fot: Zasoby własne FASANiO®