Strona główna » Porady wędzarnicze » Wilgotność drewna

Wilgotność drewna – jak sprawdzić w warunkach domowych?


 

Jeśli chcemy sprawdzić wilgotność drewna przeznaczonego na zrębki, na jakim etapie schnięcia jest, możemy to bardzo łatwo zrobić w domu. Nie potrzebujemy skomplikowanych urządzeń, wystarczy nam piekarnik oraz waga kuchenna.

Sposób ten ma bardzo kreatywną nazwę, mianowicie jest to metoda suszarkowo – wagowa :)

zrębki do wędzenia

Wilgotność drewna – przygotowanie próbki do sprawdzenia

Mały kawałek drewna (ok. 2x2cm) dokładnie ważymy i zapisujemy jego wagę. Następnie wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 105°C.
Jeśli mamy taką możliwość  to wykorzystajmy termoobieg w piekarniku. Jeśli nie, należy lekko uchylić drzwi piekarnika, aby para wodna miała gdzie ulatywać. Po ustalonym czasie, ok. 1 lub ½ godziny wyjmujemy drewno i ponownie ważymy, zapisując wagę.

Ponawiamy czynność do momentu aż drewno przestanie tracić na wadze, co będzie oznaczało, że zostało osuszone.

Obliczanie wilgotności drewna

Mając zapisaną wagę przed i po suszeniu możemy również obliczyć procent wilgotności całej partii drewna oraz czy nadaje się już do wędzenia.

 

W=[(Mm -Ms)/Ms] *100%

 

gdzie:

W – wilgotność

Mm – masa próbki mokrej (przed suszeniem)

Ms – masa próbki suchej (po suszeniu)

 

Najlepiej, aby nasze zrębki osiągnęły wilgotność poniżej 20%.

 

Szukasz dobrze wysuszonego drewna do wędzenia? Zobacz!

 

Źródła:
Krzysik, F. (1975). Nauka o drewnie. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe.
Dolatowski, Z. (2014), Poradnik dobrego wędzenia, Radom: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
Kurko, W.I. (1963). Chemiczne i chemiko-fizyczne podstawy procesu wędzenia. Warszawa: Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego.
Fot: Canva