Domowy zakwas na żurek – nic trudnego, a smak i satysfakcja gwarantowana! Również na wersję bezglutenową.
Jesteśmy fanami wszystkiego co domowe. O wędzonkach piszemy często, ale na naszym blogu znajdziecie również inne przepisy, które powiązane są z wędzeniem.
Znajdziecie np. przepis na kości wędzone, które można wykorzystać do bulionu na żurek.
Dzisiaj mamy dla Was przepis na zakwas do żurku.
Nie jest pracochłonny i jest bardzo prosty w przygotowaniu, ale wymaga 5-10 dni zakwaszania (bezglutenowy 7-12 dni). Także gotowanie żurku trzeba zaplanować kilka dni wcześniej.
Mamy dla Was dwie wersje na zawakas do żurku:
- zakwas tradycyjny, na mące żytnio-razowej
- zakwas bezglutenowy na mące gryczanej
Obie wersje różnią się tylko wykorzystaną mąką.
Zakwas na żurek
Składniki:
- mąka żytnio-razowa typ 2000 lub mąka gryczana chlebowa (wersja bezglutenowa) – 1 szklanka
- letnia, przegotowana woda – 3 szklanki
- liście laurowe – 2 szt.
- ziele angielskie – 5 ziaren
- czarny pieprz – 6 ziaren
- korzeń chrzanu
- pół główki czosnku (nie trzeba obierać, wystarczy przeciąć na pół w poprzek)
- jeśli mamy (ale nie koniecznie) skórka z chleba razowego (ale takiego porządnego domowego chleba, ze sprawdzonego miejsca)
Potrzebujemy również: litrowy szklany słoik i gazę.
Przygotowanie:
Wodę i mąkę dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, przykrywamy gazą i odkładamy w ciepłe miejsce na 5-10 dni, wersję bezglutenową na 7-12 dni.
Po 10 dniach, jeśli nie będziemy go jeszcze wykorzystywać, zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki. Tam możemy go przechowywać do 2 tygodni.
Ta ilość zakwasu wystarczy do przygotowania żurku, dla 4-6 osób.