Strona główna » Przepisy » Zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek – nic trudnego, a smak i satysfakcja gwarantowana! Również na wersję bezglutenową.


Jesteśmy fanami wszystkiego co domowe. O wędzonkach piszemy często, ale na naszym blogu znajdziecie również inne przepisy, które powiązane są z wędzeniem.

Znajdziecie np. przepis na kości wędzone, które można wykorzystać do bulionu na żurek.

Dzisiaj mamy dla Was przepis na zakwas do żurku.

Nie jest pracochłonny i jest bardzo prosty w przygotowaniu, ale wymaga 5-10 dni zakwaszania (bezglutenowy 7-12 dni). Także gotowanie żurku trzeba zaplanować kilka dni wcześniej.

 

Mamy dla Was dwie wersje na zawakas do żurku:

  • zakwas tradycyjny, na mące żytnio-razowej
  • zakwas bezglutenowy na mące gryczanej

Obie wersje różnią się tylko wykorzystaną mąką.

FASANiO przyprawy do żurku

Zakwas na żurek

Składniki:

  • mąka żytnio-razowa typ 2000 lub mąka gryczana chlebowa (wersja bezglutenowa) – 1 szklanka
  • letnia, przegotowana woda – 3 szklanki
  • liście laurowe – 2 szt.
  • ziele angielskie – 5 ziaren
  • czarny pieprz – 6 ziaren
  • korzeń chrzanu
  • pół główki czosnku (nie trzeba obierać, wystarczy przeciąć na pół w poprzek)
  • jeśli mamy (ale nie koniecznie) skórka z chleba razowego (ale takiego porządnego domowego chleba, ze sprawdzonego miejsca)

Potrzebujemy również:  litrowy szklany słoik i gazę.

Przygotowanie:

Wodę i mąkę dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, przykrywamy gazą i odkładamy w ciepłe miejsce na 5-10 dni, wersję bezglutenową na 7-12 dni.

Po 10 dniach, jeśli nie będziemy go jeszcze wykorzystywać, zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki. Tam możemy go przechowywać do 2 tygodni.

Ta ilość zakwasu wystarczy do przygotowania żurku, dla 4-6 osób.

[print-me target=”div#print” title=”Drukuj przepis”]  

Fot: Zasoby własne FASANiO®