Strona główna » Przepisy » Wieprzowina » Żeberka BBQ wędzone i podane z sosem BBQ

Żeberka BBQ z wędzarni w sosie BBQ


Żeberka w sosie BBQ to danie, które od razu kojarzy się z grillowaniem. Samo słowo  “barbecue” powstało znacznie wcześniej niż aktualne grille. Poniżej kilka słów o historii słowa, a dalej przepis na przepyszne wędzone żeberka w sosie barbecue. 

żeberka z sosem bbq

 

Geneza  “barbecue”.

Słowo “barbecue” pochodzi od hiszpańskiego “barbacoa”. Indianie zamieszkujący wyspy karaibskie słowem “barbacoa” nazywali technikę przygotowywania mięsa. Polegała na powolnym podgrzewaniu mięsa, na specjalnej przeznaczonej do tego właśnie celu drewnianej platformie, która była umieszczona nad ogniem.

W XVIII wieku w stanach mianem “barbecue” określano spotkania towarzyskie, na których przy okazji przygotowywano w ognisku różne rodzaje jedzenia.

W dzisiejszych czasach słowo BBQ poszerzyło swoje znaczenie i może być używane jako synonim grillowania (choć sposób przygotowania różni się od tradycyjnego grillowania), jako spotkanie towarzyskie w ogrodzie, coraz częściej również jako wspólnie wędzenie z przyjaciółmi.

BBQ to bardziej grillowanie czy wędzenie? 

Główne różnice między grillowaniem a tradycyjnym BBQ to to, że podczas grillowania mięso jest umieszczone bezpośrednio nad ogniem, a metodą barbecue jest ono przygotowywane długo w aromatycznym dymie.

Grillowanie odbywa się w temperaturze od 180°C i trwa kilkadziesiąt minut, natomiast BBQ między 100°C-120°C i może trwać nawet 10 godzin.

Technika barbecue jest bardziej podobna do wędzenia, niż do grillowania, ponieważ obie metody polegają na przygotowaniu mięsa w dymie. W wędzarni elektrycznej marki FASANiO® z łatwością można przygotować potrawy sposobem BBQ, ponieważ FRANCO ma możliwość obróbki termicznej do 150°C.

Żeberka BBQ wędzone – przepis

Wykorzystane materiały:

Sos BBQ do wędzonych żeberek

składniki na sos bbq

 

Składniki:

  • ketchup łagodny – 260g
  • ocet jabłkowy – 90g
  • cukier brązowy – 50g
  • musztarda Dijon (lub inna) – 50g
  • czosnek świeży – 6 ząbków
  • cebula czerwona – 150g
  • sos Worcestershire – 2 łyżki stołowe
  • pieprz cayenne – 1/2 łyżeczki 
  • papryka słodka – 4 łyżki
  • olej – 1 łyżka
  • sól i pieprz – do smaku

Wykonanie:

W rondelku (najlepiej o grubym dnie) rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy posiekaną drobno cebulę i czosnek i na bardzo małym ogniu szklimy.

Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Sos gotujemy na minimalnym ogniu przez około 60 min często mieszając żeby nie przywarł do dna. Jeżeli sos zbytnio się zredukuje, możemy dodać 3-4 łyżki wody. Po godzinie doprawiamy sos solą i pieprzem wedle własnych preferencji, a następnie dokładnie blendujemy.

Takiego sosu możemy użyć m.in. jako marynaty do żeberek i nie tylko, bądź podać na stole jako dodatkowy sos do jedzenia.

Żeberka BBQ wędzone w wędzarni elektrycznej w sosie 

wędzone żeberka

 

Składniki:

  • żeberka wieprzowe paski – 2 kg
  • sos BBQ – z naszego przepisu
  • peklosól – 120g
  • woda, przegotowana – 2 litry
  • cukier – 10g
  • ziele angielskie – 8 ziaren
  • liść laurowy – 5 sztuk
  • anyż – 1 gwiazdka
  • kardamon – 4-5 ziaren
  • czarny pieprz – 10-15 ziaren

Żeberka BBQ przygotowanie:

W przestudzonej i przegotowanej wodzie rozpuszczamy peklosól i cukier, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy. Wkładamy żeberka do zalewy i zostawiamy na 3 dni w chłodnym miejscu do temperatury 7°C.

Ociekanie: 

Wyjmujemy żeberka i wywieszamy na haku w chłodnym i przewiewnym miejscu na 5-6h (temperatura ok 12°C).

Wygrzewanie i osuszanie: 

Wędzarnie ogrodową FRANCO  uruchamiamy bez dymu, włączamy system Dry Faster® i rozgrzewamy do temperatury 55°C. Żeberka wkładamy do wygrzanej wędzarni i osuszamy, aż powierzchnia mięsa będzie całkowicie sucha.

Żeberka BBQ wędzenie: 

Gdy żeberka są suche jak pergamin, rozpalamy zrębki i puszczamy dym. My użyliśmy zrębków buk/olcha i na ostatnie 30 min śliwę. Wędzimy utrzymując temperaturę 60°C przez ok. 4 godziny do uzyskania odpowiedniego koloru.

Obróbka termiczna:

Po zakończonym wędzeniu żeberka delikatnie smarujemy SOSEM BBQ, wyłączamy dym i podnosimy temperaturę w wędzarni do 110°C. Podpiekamy przez około 30 min. 

Smacznego!

[print-me target=”div#print” title=”Drukuj przepis”]
Źródła:
https://www.kikkoman.pl/blog-kulinarny/bbq-wiecej-niz-tylko-grillowanie/ – odczyt 05.07.2022
http://dziennik.com/publicystyka/turystyka/cala-prawda-o-barbecue/ – odczyt 05.07.2022
https://www.unileverfoodsolutions.pl/wiedza/gotowanie/grill/barbecue-grill-czy-nie-grill.html – odczyt 05.07.2022 
https://www.unileverfoodsolutions.pl/wiedza/gotowanie/grill/grill-vs-bbq.html – odczyt. 07.07.2022
https://grill360.pl/porady/barbecue-a-grill-roznice/ – odczyt 07.07.2022

Fot. Zasoby własne FASANiO®