Strona główna » Przepisy » Żurek – przepis

Przepis na żurek na zakwasie i wędzonych kościach.


To jak to jest…? Barszcz biały czy żurek?
Teorii czym się różni żurek od barszczu białego jest mnóstwo – od rodzaju mąki na jakiej powinien być przygotowany zakwas po rodzaj wywaru, na którym będzie gotowany.
Każdy ma swoją teorię, a prawda jest taka że to kwestia regionu, naszego domu, jak i efektu mieszania się kultur.
My tę zupę nazywamy żurkiem i mamy dla Was przepis.
W naszym przepisie znajdziecie składnik, który u nas w domach jest tradycyjnie dodawany do żurku, mianowicie grzyby.
Mimo, że niektórym nie kojarzą się one z żurkiem, warto je dodać, ponieważ nadają zupie subtelnego aromatu i smaku umami.
Żurek musi być przygotowany z najlepszych jakościowo składników. Dlatego przepis na domowy zakwas znajdziecie tutaj, na kości potrzebne do ugotowania wywaru tutaj. Oczywiście w żurku powinna znaleźć się kiełbasa. Po przepis na tradycyjną wędzoną kiełbasę zajrzyjcie tutaj, a po recepturą na białą parzoną tutaj.

żurek przepis

Przepis na żurek:

Składniki na żurek:

  • kapelusze suszonych prawdziwków lub podgrzybków – 4-5 szt.
  • woda – 2-3 litry
  • wędzone kości lub żeberka – 0,5 kg
  • marchewki – 2 szt.
  • pietruszka – 1 szt.
  • por – 1 szt.
  • seler – 0,5 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • liście laurowe – 2-3 szt.
  • ziele angielskie – 5-6 ziaren
  • korzeń chrzanu – 1 szt.
  • zakwas żytni- 500 ml
  • majeranek – 2-3 łyżki
  • biała kiełbasa- 2 szt.
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • Jajka ugotowane na twardo (1 jako na porcje)
  • 4 łyżki śmietany 30% do zabielenia.

Przygotowanie żurku:

Suszone grzyby namaczamy w wodzie przez ok. 2 godz.

Wywar: Do około 2-3 litrów zimnej wody wkładamy wędzone kości/żeberka. Dodajemy obrane warzywa korzeniowe, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz obrany mały korzeń świeżego chrzanu i namoczone wcześniej grzyby.
Wywar gotujemy na małym ogniu ok. 1 godz. Po tym czasie odcedzamy.

Mięso z kości/żeberek możemy obrać i dodać do żurku. Podobnie warzywa – jeśli chcemy, możemy je pokroić w kostkę i dodać do żurku.

Do bulionu wlewamy zakwas i mieszamy, ponownie powoli gotujemy.

Dodajemy suszony majeranek, sól i pieprz według własnych preferencji.

Kroimy białą kiełbasę np. w plasterki i podsmażamy na złoty kolor, następnie dodajemy do żurku. Gotujemy ok. 30min.

Jeśli lubimy, możemy zabielić żurek śmietaną.

Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i tartym chrzanem.

[print-me target=”div#print” title=”Drukuj przepis”]  

Fot: Zasoby własne FASANiO®