Przepis na żurek na zakwasie i wędzonych kościach.
Przepis na żurek:
Składniki na żurek:
- kapelusze suszonych prawdziwków lub podgrzybków – 4-5 szt.
- woda – 2-3 litry
- wędzone kości lub żeberka – 0,5 kg
- marchewki – 2 szt.
- pietruszka – 1 szt.
- por – 1 szt.
- seler – 0,5 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- liście laurowe – 2-3 szt.
- ziele angielskie – 5-6 ziaren
- korzeń chrzanu – 1 szt.
- zakwas żytni- 500 ml
- majeranek – 2-3 łyżki
- biała kiełbasa- 2 szt.
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- Jajka ugotowane na twardo (1 jako na porcje)
- 4 łyżki śmietany 30% do zabielenia.
Przygotowanie żurku:
Suszone grzyby namaczamy w wodzie przez ok. 2 godz.
Wywar: Do około 2-3 litrów zimnej wody wkładamy wędzone kości/żeberka. Dodajemy obrane warzywa korzeniowe, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz obrany mały korzeń świeżego chrzanu i namoczone wcześniej grzyby.
Wywar gotujemy na małym ogniu ok. 1 godz. Po tym czasie odcedzamy.
Mięso z kości/żeberek możemy obrać i dodać do żurku. Podobnie warzywa – jeśli chcemy, możemy je pokroić w kostkę i dodać do żurku.
Do bulionu wlewamy zakwas i mieszamy, ponownie powoli gotujemy.
Dodajemy suszony majeranek, sól i pieprz według własnych preferencji.
Kroimy białą kiełbasę np. w plasterki i podsmażamy na złoty kolor, następnie dodajemy do żurku. Gotujemy ok. 30min.
Jeśli lubimy, możemy zabielić żurek śmietaną.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i tartym chrzanem.