Przejdź do zawartości
Jak uruchomić wędzarnię po raz pierwszy?
- Po dokładnym zapoznaniu się z instrukcją montujemy palenisko oraz komin.
- Wędzarnie stawiamy na niepalnej płaskiej powierzchni.
- Podłączamy przewód zasilający do sieci elektrycznej.
- Uruchamiamy wędzarnie przełączając świecący włącznik i ustawiamy temperaturę na sterowniku.
- Wygrzewamy wędzarnię przez ok 1 godzinę w temperaturze 100°C.
- Jeśli od razu planujemy wędzenie, zmniejszamy temperaturę i wkładamy do komory wędzarniczej przygotowane wyroby gdy temperatura będzie odpowiednia.
- Wygrzewamy i osuszamy wyroby, które znajdują się wewnątrz komory.
- Palenisko dymne zasypujemy zrębkami drzewnymi i przykrywamy palenisko.
- Podpalamy zrębki w palenisku przez zasłonę powietrzną.
- W zależności od potrzeb dodajemy zrębki podczas wędzenia.
- Po zakończeniu wędzenia wyłączamy wędzarnie i wygaszamy żar w palenisku.
- Opróżniamy zimne palenisko z popiołu.
- Czyścimy komorę wędzarniczą i resztę elementów.
admin2022-04-27T10:23:11+02:00
Page load link