Stawiamy na jakość

Wszystkie zalety naszych wędzarni składają się tak naprawdę na jedną, wspólną zaletę jaką jest JAKOŚĆ. Rozpoczynając od jakości użytych podzespołów, poprzez konstrukcję i trwałość urządzenia a kończąc na obsłudze Klienta w trakcie i po sprzedaży.

Stabilność temperaturowa wędzarni

Stabilność temperatury jest kluczowa podczas wędzenia. Aby utrzymać temperaturę na określonym poziomie niezbędna jest dobra izolacja wędzarni.

Ocieplenie zastosowane w wędzarniach FRANCO™ ma najwyższą klasę i trwałość. Spełnia swoje zadanie do temperatury prawie 600°C, dzięki czemu wędzenie odbywa się w stałej temperaturze bez potrzeby ciągłego jej kontrolowania. Izolacja wykonana jest z wełny mineralnej skalnej zalecanej do urządzeń działających w wysokich temperaturach. Użyte drewno, zastosowane na zewnątrz wędzarni poza walorami estetycznymi pełni rolę dodatkowej izolacji termicznej. Dedykowana uszczelka zastosowana w drzwiach również ma za zadanie utrzymywanie temperatury wewnątrz komory wędzarniczej oraz minimalizację mostków termicznych.

korzyści z posiadania dobrze izolowanej wędzarni

Dzięki zastosowaniu powyższych rozwiązań zyskują Państwo:

  • poczucie bezpieczeństwa – podczas użytkowania materiały te zachowują swoją niezmienioną formę – nie topią się, nie zniekształcają – dzięki temu izolacja jest trwała przez wszystkie lata użytkowania;
  • czas – nie muszą Państwo spędzać czasu przy wędzarni pilnując temperatury, ponieważ temperatura „pilnuje się sama” :)
  • pieniądze – ocieplenie jest w standardzie, czyli nie muszą Państwo kupować izolacji i zastanawiać się jak ją 'dołożyć’ do urządzenia. Dodatkowo dzięki dobrej izolacji ale również opatentowanej konstrukcji i cyfrowemu sterownikowi ciepło pozostaje wewnątrz wędzarni, a zadana temperatura jest utrzymywana i stabilna czyli oszczędzamy energię elektryczną.
  • konstrukcja komory – temperatura na zewnątrz urządzenia jest bezpieczna dla użytkownika. Jak pokazały nasze testy kamerą termowizyjną, temperatura na zewnątrz na elementach stalowych przy pracy wędzarni jest bezpieczna. Przy temperaturze otoczenia 20°C i temperaturze 120°C w wędzarni, maksymalna temperatura na zewnątrz urządzenia to 36°C. To innowacyjne rozwiązanie zostało zgłoszone do Urzędu Patentowego i aktualnie jest w trakcie weryfikacji;

    brak możliwości samozapłonu – badając rynek napotkaliśmy problem z powstawaniem samozapłonu w różnych wędzarniach. Innowacyjny projekt wędzarni FRANCO™ całkowicie wyklucza powstanie samozapłonu wewnątrz komory wędzarniczej.

Bezpieczeństwo UŻYTYCH ROZWIĄZAŃ

  • innowacyjne umiejscowienie komina – rozumiejąc problemy z jakimi borykają się posiadacze kominów umieszczonych na dachu wędzarni, zdecydowaliśmy umieścić go z tyłu. Dzięki takiemu rozwiązaniu unikamy efektu “kapania” smoły na wędzonki co wprost przekłada się na bezpieczeństwo spożywanych produktów;
  • dodatkowa izolacja przewodów – zwiększa bezpieczeństwo ponad standardy narzucone w surowych normach elektrycznych;
  • grzałka – dzięki umieszczeniu grzałki na tylnej ścianie wędzarni zmniejszone jest ryzyko oparzenia się przez użytkownika.
  • bezpieczeństwo izolacji – zastosowane ocieplenie jest pochodzenia naturalnego, nie wydziela toksycznych i rakotwórczych dymów, niebezpiecznych dla zdrowia.

Nasze rozwiązania zostały potwierdzone badaniami oraz patentami przyznanymi i w trakcie weryfikacji.

NAJWYŻSZA JAKOŚĆ UŻYTYCH MATERIAŁÓW

Wszystkie części użyte w wędzarniach FRANCO™ wyprodukowane są z podzespołów, które posiadają certyfikaty zgodności CE, świadczące o bezpieczeństwie i wysokiej jakości danego produktu.

Stal nierdzewna szczotkowana:

  • używana jest w najlepszych urządzeniach gastronomicznych dostępnych na rynku;
  • nie ulega korozjom oraz rdzewieniu pomimo niekorzystnych warunków czy upływowi czasu;
  • posiada wyższą odporność ogniową oraz zachowuje wytrzymałość i sztywność w podwyższonych temperaturach w porównaniu ze stalami węglowym*;
  • zachowuje elegancki wygląd – jest matowa dzięki czemu mniej widoczne są wszelkie ślady i rysy oraz jest mniej podatna na zabrudzenia;
  • nie odbija światła, przez co jest bardziej przyjazna w użytkowaniu przy dużym nasłonecznieniu;
  • łatwa w konserwacji – utrzymanie czystości nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy.

To wszystko składa się na wysoką jakość wędzarni marki FASANiO®.

* Shek, C. H., Lo, K. H., Lai, J. K. L. (2012). Stainless Steels : An Introduction and Their Recent Developments. Bentham Science Publishers.

Cyfrowy sterownik temperatury

Cyfrowy sterownik jest prosty w obsłudze, intuicyjny a jednocześnie precyzyjny. Sterownik ma za zadanie sterować temperaturą znajdującą się wewnątrz komory wędzarni. Dzięki temu urządzeniu w wędzarniach FRANCO™ można ustawić temperaturę na elektronicznym wyświetlaczu. Jego zaawansowanie techniczne pozwala na wysokie doprecyzowanie temperatury wędzenia aż do 0,1°C, co istotnie wpływa na proces wędzenia.

FRANCO™ – Wędzarnia na lata

Wysoka jakość materiałów, która posłuży na lata

Konstrukcja:

Całe wnętrze i konstrukcja wędzarni została wykonana ze stali nierdzewnej – materiału najbezpieczniejszego dla kontaktu z żywnością, a przy tym bardzo trwałego i wytrzymałego. Stal szlachetna jest materiałem neutralnym dla człowieka, nie pochłania zapachów, nie zostają na niej odbarwienia. Jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości – można ją myć środkami do stali nierdzewnej, płynem do naczyń i bieżącą wodą bądź w zmywarce. To niesamowita wygoda użytkowania.

Ocieplenie:

Wędzarnia otrzymała najwyższej jakości i trwałości ocieplenie z wełny mineralnej skalnej z dodatkową warstwą aluminium, która odbija ciepło a nie wchłania (wełna kominkowa). Jest to w naszej opinii najlepsze rozwiązanie do ocieplenia wędzarni, którego doskonałe parametry wytrzymałościowe to ponad 500°C. Odpowiednie ocieplenie utrzymuje ciepło wewnątrz komory wędzarniczej oraz minimalizuje powstawanie mostków termicznych. Dzięki temu ciepło pozostaje wewnątrz wędzarni i oszczędzamy tym samym energię elektryczną. Jest też nieocenione przy wędzeniu na zimno, gdzie również bardzo istotna jest stabilność procesu wędzarnia. Dodatkowo ważnym aspektem jakim kierowaliśmy się przy doborze ocieplenia jest jego wpływ na środowisko i na człowieka. Wełna mineralna skalna jak sama nazwa wskazuje powstaje ze skały wulkanicznej, czyli z natury. Nie ma w niej żadnych chemicznych rozwiązań, dzięki czemu jest neutralna dla wszystkich organizmów żywych.

Detale:

Zadbaliśmy również o to, by wszystkie detale użyte w wędzarni były możliwie najwyższej jakości. Zaczynając od części, których nie widać gołym okiem, które są we wnętrzu wędzarni jak rozwiązania elektryczne, a kończąc na tych, które widać na zewnątrz jak włącznik, kabel zasilający czy rączka wędzarni. Wszystkie podzespoły używane we mają FRANCO™ mają znak CE i wszystkie były dobierane tak, by ich jakość i trwałość była możliwie jak najwyższa. Wszystkie komponenty naszych wędzarni powstają we współpracy z polskimi firmami, które w sumie dają zatrudnienie ponad 300 osobom.