Strona główna » Przepisy » Kurczak wędzony faszerowany jabłkami

Kurczak wędzony faszerowany jabłkami, z których zrobimy sos – przepis.


Kurczak jest bardzo przyjemnym do wędzenia mięsem. W związku z tym, że parzenie odbywa się przed procesem wędzenia, takiego świeżo wędzonego kurczaka można podawać od razu na stół. Może to być ciekawą alternatywą dla tradycyjnej kiełbaski czy karkówki z grilla. Tak przygotowany wędzony kurczak nafaszerowany jabłkami sprawi dużo radości twoim gościom.

nózki z wedzonego kurczka

Naszego kurczaka nafaszerowaliśmy jabłkami. Dzięki nim kurczak nabrał pysznych aromatów, a my otrzymaliśmy ciekawy półprodukt, którego wykorzystaliśmy do przyrządzenia sosu w stylu chutney.

Chutney to gęsty sos z owoców, z dodatkiem cebuli i przypraw, trochę taki dżem w wersji wytrawnej. Znany był już w staropolskiej kuchni ale też w Indiach, gdzie jest przygotowywany na wielu poziomach ostrości (polecamy poeksperymentować z imbirem i chili).

Taki chutney z wędzonych jabłek, jest doskonałym dodatkiem do mięs, zarówno do wędzonego kurczaka, pieczonej kaczki czy wieprzowiny. Możemy go podawać na ciepło do dań gorących lub na zimno do deski wędlin i serów.

wędzony kurczak z jabłkami

Wędzony kurczak faszerowany jabłkami

 Wykorzystane materiały:

Składniki na wędzonego kurczaka:

  • kurczak zagrodowy – 1 sztuka, ok. 1,2-1,6kg
  • jabłka – 2 sztuki, średniej wielkości ok. 120gr
  • liść laurowy- 2 szt.
  • ziele angielskie – 1 ziarno
  • kardamon nasiona – 4 szt.
  • goździki – 4 szt.
  • woda – 0,8l
  • sól peklowa – 60 g/kg
  • cukier – 8 g/kg

Peklowanie:

Wodę z przyprawami doprowadzamy do wrzenia. Po całkowitym wystudzeniu dodajemy odmierzoną peklosól i cukier. Przygotowaną zalewą peklującą nastrzykujemy kurczaka w ilości ok. 180 ml/kg mięsa. Nastrzykujemy piersi, uda i podudzia, co ok. 5cm.
Zanurzamy kurczaka w pozostałej zalewie i peklujemy go przez 3 dni.

Wędzony kurczak – przygotowanie:

Po wyjęciu kurczaka z zalewy peklującej wkładamy do jego środka pokrojone w ćwiartki jabłka ze skórą i gniazdami nasiennymi i zaszywamy grubą nicią, bądź zapinamy wykałaczkami.

Obróbka termiczna:

Kurczaka wkładamy do podgrzanej do 80°C wody i utrzymując jej temperaturę parzymy do uzyskaniu w najgrubszym miejscu temp 74°C (około1-1,5h).

Ociekanie:

Sparzonego kurczaka wywieszamy do ocieknięcia w chłodnym miejscu (temp. max. 12°C) na 2-3h.

Wygrzewanie i osuszanie:

Wygrzewamy wędzarnię do 40°C i wkładamy kurczaka na około 30 min do osuszenia.
Gdy skóra będzie sucha jak pergamin przystępujemy do wędzenia.

Wędzenie kurczaka:

Podpalamy zrębki i podnosimy temperaturę do 55°C. Wędzimy przez około 3-4h do pożądanego koloru skóry. Polecamy do wędzenia kurczaka mieszankę, olszyny i drzew owocowych np. gruszy i moreli.
Kurczaka można spożywać do razu po wyjęciu z wędzarni na ciepło lub po ostudzeniu.

Sos z wędzonych w kurczaku jabłek

 Składniki:

  • jabłka wyjęte z uwędzonego kurczaka (poniższe proporcja podane są na 2 jabłka)
  • cebula średnia – 1 sztuka, ok. 120g
  • czosnek – 3 ząbki
  • białe wino – 200ml
  • miód – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżeczka

 Przygotowanie:

Gdy już mamy wędzonego kurczaka, wyjmujemy jabłka, wycinamy gniazda nasienne.
Na patelni szklimy na maśle posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy wędzone jabłka i podsmażamy do momentu gdy zaczną się rozpadać. Dolewamy wino i czekamy aż 1/4 odparuje.
Pod koniec duszenia dodajemy miód i delikatnie mieszamy – miód ma się skarmelizować. Po zdjęciu z ognia blendujemy całość na gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sos można podawać na zimno bądź na ciepło.

 
Źródło:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Chutney – odczyt 11.08.2021
Fot: Zasoby własne FASANiO®