Kiedyś przyprawa tylko dla bogaczy. Dzisiaj pieprz jest powszechny w każdej kuchni.


Pochodzenie pieprzu

Pieprz (Piper nigrum), pozyskiwany jest z rośliny pnącej, która wywodzi się z półwyspu Indyjskiego. W środowisku naturalnym pnącza oplatają się wokół drzew, a ich długość dochodzi do 15m. Owocuje od drugiego roku uprawy, przez kolejnych 40 lat. Swój palący smak zawdzięcza substancji zwanej piperyną, która pobudza trawienie oraz spowalnia powstawanie komórek tłuszczowych. Z jednej rośliny uzyskuje się 4 odmiany pieprzu w zależności od etapu rozwoju owocu.

Rodzaje pieprzu:

Pieprz czarny – jest najbardziej popularny i intensywny w smaku – dzięki największej zawartości piperyny. Wymaga najmniejszego nakładu pracy: wystarczy wysuszyć niedojrzałe owoce na słońcu. Podczas suszenia uzyskuje czarnobrunatny kolor.

Pieprz biały – dużo łagodniejszy w smaku. Po zebraniu dojrzałe owoce moczy się w wodzie, a następnie obiera z zewnętrznej warstwy. Zostaje pestka, która po wysuszeniu jest koloru białego.

Pieprz zielony – zalicza się do jednej z najłagodniejszych odmian. Tworzy się go z niedojrzałych owoców, ale suszy się je w niskich temperaturach, aby zachowały swój zielony kolor.

Pieprz czerwony – podobnie jak biały produkuje się z dojrzałych ziaren, ale te poddaje się działaniu soli lub octu.

Dostępny na sklepowych półkach pieprz kolorowy, to nic innego jak mieszanka czterech wyżej opisanych rodzajów.

 

pieprz

 

Historia pieprzu

Pieprz pojawił się w Europie ok. IV-V w. p.n.e. Początkowo był stosowany jako lek, miał pobudzać apetyt, kichanie, walczyć z gorączką. Uważany był także za afrodyzjak!

W starożytnym Rzymie był uwielbiany, jego wyrazisty i pikantny smak lubiano łączyć ze słodkimi potrawami. Podobno jedną z ulubionych przekąsek Nerona był kawałek chleba posmarowany miodem i posypany pieprzem.

Dostępny był tylko dla najbogatszych. Obdarowywano nim wszystkich tych, którzy sprawowali władzę. Podczas zdobywania Rzymu, król Alaryk I (pierwszy wódz plemion germańskich) w ramach części okupu zażądał pół tony pieprzu.

W średniowieczu zyskał jeszcze bardziej na popularności, a jego wartość wcale nie zmalała. To właśnie z tego okresu wywodzi się powiedzenie „drogi jak pieprz”. Używany był jako waluta, wchodził w skład posagu, a także opłacono nim okup bądź grzywnę.

Pieprz w Polsce

W średniowiecznej Polsce pieprzem intensywnie doprawiano każde danie. Oczywiście u tych najbogatszych, co było jednocześnie podkreśleniem społecznej wyższości. Upodobanie do ostrych smaków tłumaczono poprawieniem zapachu i smaku (nie zawsze świeżego!) mięsa oraz pobudzeniem pragnienia, co z kolei było idealną wymówką do częstszego sięgania po wino.

Dlaczego teraz jest taki tani?

Za sprawą pojawienia się tańszego zamiennika w postaci pieprzu afrykańskiego. Roślina ta pochodzi z Gwinei, należy do rodzinny imbirowatych i pieprzem nie jest, ale została na tyle polubiona, że wiele osób handlujących drogim „czarnym złotem” zbankrutowało.

Dodatkowo odkrycie szlaku morskiego z Europy do Indii przez Vasco da Gama i rozwinięcie się transportu morskiego spowodowało większą dostępność przyprawy, a co za tym idzie niższą ceną na rynku.

Zdrowotne właściwości pieprzu

Owoce pieprzu mają działanie przeciwbakteryjne i pobudzają krążenie. Olejek pieprzowy używa się w aromaterapii, bądź do inhalacji na przeziębienie lub problemy z układem oddechowym. Kilka kropel dodanych do olejku do masażu, świetnie działa na bóle reumatyczne. Wąchając ziarna czarnego pieprzu, można zniwelować głód nikotynowy. Natomiast u pań znajduje rewelacyjne zastosowanie w produkcji domowego peelingu.

Pieprz jako król przypraw, znajdziecie w naszych mieszankach:

  • Jałowcowy tymianek
  • Czosnkowa pietruszka
  • Staropolska
  • Węgierska

Gdzie kupić przyprawy z pieprzem

Szukasz niebanalnych przypraw z pieprzem zapraszamy na zakupy do naszego sklepu.

 

pieprz wędzenie

 

 

Źródła:
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/pieprz-rodzaje-wlasciwosci-i-zastosowanie-aa-NnLG-d6qc-3vQe.html  – odczyt 03.01.2022
https://atlas.roslin.pl/plant/7606 – odczyt 03.01.2022
https://netto.pl/blog/zdrowe-odzywianie/poznaj-rodzaje-pieprzu-ktory-pieprz-do-czego/ – odczyt  04.01.2022
https://ekaloria.pl/pieprz-historia-przyprawy/ – odczyt 04.01.2022
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/Gama-Vasco-da;3903845.html – odczyt 04.01.2022
https://www.wilanow-palac.pl/tylko_pieprzno_i_szafranno.html – odczyt 04.01.2022
 
Fot: Canva