Strona główna » Przepisy » Wędzone krewetki – przepis

Wędzone krewetki czyli lżejszy kaliber wędzonek


Ten z pewnością nie jest pierwszym skojarzeniem jeśli chodzi o wędzonki, ale naprawdę warto spróbować wędzone krewetki. Krewetki bardzo ładnie się wędzą, ponieważ mają delikatne mięso, które szybko chłonie aromat.

Nie wymagają szczególnej obróbki termicznej – wystarczy, że na koniec wędzenia podniesiemy temperaturę.

W wędzarniach FRANCO™ mamy możliwość precyzyjnego utrzymywania temperatury przez cały proces wędzenia, dlatego mamy pewność, że nasze delikatne produkty, nie zostaną zbyt mocno upieczone lub przesuszone przez niespodziewane skoki temperatury.

A do czego je wykorzystać? Oczywiście same z pikantnym sosem, w kanapce z sałatą i majonezem lub w risotto z owocami morza.

Krewetki do wędzarni? Jesteśmy na TAK!

krewetki wędzone

Wędzone krewetki – przepis

 Wykorzystane materiały:

Składniki na wędzone krewetki:

  • krewetki surowe, całe, kaliber 16/20 – 10-15 szt.
  • sól kuchenna – 40 g/l wody
  • woda – 1l

Solenie:

Krewetki nacinamy nożyczkami wzdłuż grzbietu i usuwamy przewód pokarmowy. Pozostawiamy z głowami.
Przygotowujemy solankę w proporcjach 40g soli/1l wody, wkładamy do niej oczyszczone krewetki i zostawiamy w lodówce na ok. 5h.

Ociekanie:

Wyjmujemy krewetki z solanki i opłukujemy pod bieżącą wodą celem zmycia nadmiaru soli. Układamy na kratce do ocieknięcia na ok. 1-2h w chłodnym miejscu (do 12°C).

Wygrzewanie i osuszanie:

Do wygrzanej na 40°C wędzarni wkładamy krewetki i osuszamy do momentu, w którym ich powierzchnia będzie całkowicie sucha (ok. 1h).

Wędzenie krewetek:

Wsypujemy zrębki olchy oraz wiśni i rozpalamy. Wędzimy w temperaturze 40°C przez około 2h. Na ostatnie 30 min wędzenia podnosimy temperaturę do 70°C.

 

Fot: Zasoby własne FASANiO®