Wędzone krewetki czyli lżejszy kaliber wędzonek
Ten z pewnością nie jest pierwszym skojarzeniem jeśli chodzi o wędzonki, ale naprawdę warto spróbować wędzone krewetki. Krewetki bardzo ładnie się wędzą, ponieważ mają delikatne mięso, które szybko chłonie aromat.
Nie wymagają szczególnej obróbki termicznej – wystarczy, że na koniec wędzenia podniesiemy temperaturę.
A do czego je wykorzystać? Oczywiście same z pikantnym sosem, w kanapce z sałatą i majonezem lub w risotto z owocami morza.
Krewetki do wędzarni? Jesteśmy na TAK!
Wędzone krewetki – przepis
Wykorzystane materiały:
- Wędzarnia Franco™ Premium
- Kratka do wędzenia – 2 szt.
- Zrębki wędzarnicze buk/olcha
- Zrębki wędzarnicze wiśnia
Składniki na wędzone krewetki:
- krewetki surowe, całe, kaliber 16/20 – 10-15 szt.
- sól kuchenna – 40 g/l wody
- woda – 1l
Solenie:
Krewetki nacinamy nożyczkami wzdłuż grzbietu i usuwamy przewód pokarmowy. Pozostawiamy z głowami.
Przygotowujemy solankę w proporcjach 40g soli/1l wody, wkładamy do niej oczyszczone krewetki i zostawiamy w lodówce na ok. 5h.
Ociekanie:
Wyjmujemy krewetki z solanki i opłukujemy pod bieżącą wodą celem zmycia nadmiaru soli. Układamy na kratce do ocieknięcia na ok. 1-2h w chłodnym miejscu (do 12°C).
Wygrzewanie i osuszanie:
Do wygrzanej na 40°C wędzarni wkładamy krewetki i osuszamy do momentu, w którym ich powierzchnia będzie całkowicie sucha (ok. 1h).
Wędzenie krewetek:
Wsypujemy zrębki olchy oraz wiśni i rozpalamy. Wędzimy w temperaturze 40°C przez około 2h. Na ostatnie 30 min wędzenia podnosimy temperaturę do 70°C.
Fot: Zasoby własne FASANiO®