Strona główna » Przepisy » Wędzone żeberka – przepis

Wędzone żeberka – doskonałe jako przystawka lub jako dodatek do zup!


Wędzone żeberka są bardzo przyjemnym tematem – nie wymagają zaawansowanych przygotowań, wystarczy kilka dni w zalewie, a następnie standardowe wędzenie. Raczej nie mogą się nie udać.

A są uniwersalnym produktem – można je podać jako mięsną przekąskę lub ugotować na nich esencjonalną bazę do zup, na np. grochówkę lub zupę szczawiową.

My lubimy żeberka solo z ostrą musztardą ;)

wędzone żeberkaWędzone żeberka – przepis

 Wykorzystane materiały:

Składniki na wędzone żeberka:

  • żeberka – 2 kg
  • peklosól – 80 g/kg
  • woda, przegotowana – 1 litr/kg
  • cukier – 5 g/kg
  • ziele angielskie – 8 ziaren
  • liść laurowy – 5 sztuk
  • anyż – 1 gwiazdka
  • kardamon – 4-5 ziaren
  • czarny pieprz – 10-15 ziaren
  • cebula – 1 sztuka, pokrojona w pióra
  • czosnek – 5-6 ząbków

Solenie:

W przestudzonej i przegotowanej wodzie rozpuszczamy peklosól i cukier, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz czosnek i cebulę. Wkładamy żeberka do zalewy i zostawiamy na 3 dni w chłodnym miejscu lub w lodówce.

Ociekanie:

Wyjmujemy żeberka i wywieszamy na haku na 12 h w chłodnym miejscu (do 12°C), aby obciekły.

Wygrzewanie i osuszanie:

Obeschnięte żeberka wkładamy do wygrzanej na 60°C wędzarni i osuszamy oraz wygrzewamy, aż mięsa powierzchnia będzie całkowicie sucha i ciepła. W wędzarniach FRANCO™ Premium możemy uruchomić system Dry Faster® aby przyspieszyć proces osuszania.

Wędzenie żeberek:

Gdy żeberka są suche puszczamy dym, (np. olcha) i wędzimy utrzymując temperaturę 60°C przez ok. 4 godziny, do uzyskania odpowiedniego koloru.

Obróbka termiczna:

Po zakończonym wędzeniu parzymy żeberka w wodzie o temp 80°C, do momentu uzyskania w najgrubszym miejscu temperatury 72°C. Pozostawiamy do ostygnięcia.

 

Fot: Zasoby własne FASANiO®