Strona główna » Przepisy » Wędzony karmazyn – przepis

Niedoceniona, zdrowa i pyszna wędzona ryba, która zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. Wędzony karmazyn podbił nasze serca! Poznaj przepis.


Karmazyn to ryba o charakterystycznym wyglądzie i ubarwieniu. Jest rybą bardzo popularną w krajach azjatyckich, ale coraz częściej możemy ją również spotkać na polskich stołach. Karmazyn ma masywną budowę ciała, wystającą dolną szczękę i dużą głowę z bardzo uwydatnione oczy, które pozwalają jej widzieć w ciemnych głębinach. Karmazyn ma kolce biegnące wzdłuż grzbietu i charakterystyczną barwę różnych odcieni czerwoni. Jej brzuch jest jasnoczerwony lub prawie biały. Karmazyny zamieszkują głównie Północny Atlantyk. Funkcjonują na bardzo dużych głębokościach nawet do 1000 metrów pod wodą. Karmazyny rosną bardzo wolno, mogą osiągać nawet metr długości i mogą ważyć aż do 15 kg. Najczęściej spotykane są jednak osobniki o długości mniej więcej 40 centymetrów, ważące 2 kilogramy. Karmazyny żyją nawet 60 lat. Są drapieżnikami polującymi na inne mniejsze ryby, jednak głównym ich pożywieniem jest plankton.

karmazyn w wodzie

Karmazyn – mięso i wartości odżywcze wędzonej ryby

Karmazyn ma jędrny i biały miąższ. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz kwasy omega – 3, dlatego może być z powodzeniem spożywany zamiennie z mięsem zwierzęcym. To bardzo chuda (79 kalorii w 100g) i zdrowa ryba zawierająca dużo witamin i minerałów. Ma niską akumulację rtęci dlatego bezpiecznie może być spożywany przez kobiety w ciąży.

karmazyn w lodzie do wędzenia

W 100 g mięsa karmazyna znajdziemy:

  • 15 g białka,
  • 1,54 g tłuszczu,
  • 52 mg cholesterolu,
  • 35 % dziennego zapotrzebowania fosforu (Odpowiada m.in. za : budowaniu mocnych i zdrowych zębów, zmniejszaniu bólu mięśni po wysiłku, odfiltrowaniu odpadów w nerkach)
  • 52 % dziennego zapotrzebowania selenu (jest przeciwutleniaczem, który odgrywa ważną rolę w metabolizmie oraz obniża ryzyko niektórych nowotworów)
  • 63 % dziennego zapotrzebowania witaminy B12 (niezbędna do utrzymania prawidłowej pracy mózgu i nerwów oraz do produkcji DNA i czerwonych krwinek).

Zachęcamy do uwędzenia tej pysznej ryby. Przy zakupie warto sprawdzić jej świeżość – jak to zrobić znajdą Państwo TU.

 Wędzony karmazyn – przepis:

Wykorzystane materiały:

Składniki na wędzonego karmazyna:

  • karmazyn świeży, bądź mrożony – 4 sztuki
  • sól morska gruboziarnista – 18 g/kg

Przygotowanie do wędzenia:

Ryby patroszymy jeśli kupowaliśmy w całości. Najczęściej jednak karmazyn jest sprzedawany bez głowy. Jeśli jest w całości to wycinamy skrzela i usuwamy gałki oczne z oczodołów. Możemy również usunąć płetwy, przez wzgląd na ich ostre krawędzie. Ryby dokładnie płuczmy pod bieżącą wodą.

Solenie:

Ryby nacieramy solą ze wszystkich stron korzystając z proporcji 18g soli na każdy 1kg mięsa. Nacieramy również w środku. Wkładamy na 12h do lodówki.

Ociekanie:

Po upływie 12h wyjmujemy ryby z lodówki. Opłukujemy pod bieżącą, zimną wodą w celu zmycia nadmiaru soli. Zawieszamy na hakach bądź zawiązujemy pętelki ze sznurka wędliniarskiego na ogonach i zawieszamy w chłodnym miejscu na ok. 3h do ocieknięcia.

Wygrzewanie i osuszanie:

Wygrzewamy wędzarnię do temperatury 50°C. Kiedy wędzarnia będzie dobrze wygrzana wkładamy ryby i uruchamiamy system Dry Faster®. Osuszamy do momentu, w którym powierzchnia będzie całkowicie sucha, a temperatura wewnątrz będzie zbliżona do temperatury w wędzarni.

Wędzenie:

Rozpalamy zrębki olchy i jabłoni. Wędzimy w temperaturze 55°C przez ok. 2-4h w zależności od grubości i wagi ryby.

 

Źródła:

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/karmazyn-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-zdrowotne-aa-1Nzn-SZqW-6vzV.html – odczyt 17.11.2021

https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/ryby-i-owoce-morza/karmazyn-skladniki-odzywcze-i-wlasciwosci-zdrowotne/56d09rf – odczyt 17.11.2021

https://ryby.wwf.pl/species/sebastes-spp/ – odczyt 17.11.2021

https://poprostuzdrowo.pl/karmazyn – odczyt 17.11.2021

Fot. Canva i zasoby własne FASANiO®