Strona główna » Przepisy » Pierś z kurczaka w marynacie sweet chilli

Wędzona pierś z kurczaka w marynacie sweet chilli – przepis

Wykorzystane materiały:

Składniki:

  • Filet z piersi kurczaka – 500g
  • Sól peklowa – 65 g/kg
  • Woda – 500 ml/kg
  • Cukier – 5 g/kg
  • Sos sweet chilli – 100 ml + 100 ml do parzenia

Przygotowanie:

Filety dokładnie oczyszczamy ze wszystkich zbędnych błonek, ewentualnych pozostałości kości.

Następnie przygotowujemy mieszankę peklującą, która posłuży nam do nastrzykiwania filetów. Zagotowujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól peklową oraz cukier i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Peklowanie:

Po wystudzeniu solanki nastrzykujemy filety co około 2 cm na całej długości, 250ml mieszanki na 0,5 kg mięsa. Następnie dokładnie smarujemy powierzchnię gotowym sosem sweet chilli. Filety marynujemy przez 48h.

Ociekanie:

Usuwamy nadmiar marynaty z powierzchni mięsa. Etap ociekania pomijamy.

Osuszanie:

Wędzarnie rozgrzewamy do temperatury 40°C i uruchamiany system Dry Faster®, po czym umieszczamy wewnątrz filety z kurczaka. Osuszamy filety przez około 2h do momentu, w którym powierzchnia będzie całkowicie sucha.

Wędzenie:

Po osuszeniu powierzchni mięsa rozpalamy palenisko i podnosimy temperaturę do 50°C. Wędzimy filety przez godzinę zrębkami olchowymi, na następne 30 min dodajemy zrębki drewna owocowego, my dodaliśmy jabłoni.

Obróbka termiczna: 

Po zakończeniu wędzenia filety poddajemy obróbce termicznej poprzez parzenie w gorącej wodzie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem używanego wcześniej sosu sweet chilli ok. 100ml na 2 l wody. Kiedy woda zacznie wrzeć wyłączamy palnik i wkładamy mięso. Parzymy do osiągnięcia temperatury wewnętrznej ok 75°C, a następnie wyjmujemy i wywieszamy do ostygnięcia.

Fot: Zasoby własne FASANiO®