Wędzona pierś z kurczaka w marynacie sweet chilli – przepis
Wykorzystane materiały:
- Wędzarnia Franco™ Premium
- Drążki – 1 szt.
- Hak wędzarniczy – 1 szt.
- Zrębki wędzarnicze olcha
- Zrębki wędzarnicze jabłoń
Składniki:
- Filet z piersi kurczaka – 500g
- Sól peklowa – 65 g/kg
- Woda – 500 ml/kg
- Cukier – 5 g/kg
- Sos sweet chilli – 100 ml + 100 ml do parzenia
Przygotowanie:
Filety dokładnie oczyszczamy ze wszystkich zbędnych błonek, ewentualnych pozostałości kości.
Następnie przygotowujemy mieszankę peklującą, która posłuży nam do nastrzykiwania filetów. Zagotowujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól peklową oraz cukier i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Peklowanie:
Po wystudzeniu solanki nastrzykujemy filety co około 2 cm na całej długości, 250ml mieszanki na 0,5 kg mięsa. Następnie dokładnie smarujemy powierzchnię gotowym sosem sweet chilli. Filety marynujemy przez 48h.
Ociekanie:
Usuwamy nadmiar marynaty z powierzchni mięsa. Etap ociekania pomijamy.
Osuszanie:
Wędzarnie rozgrzewamy do temperatury 40°C i uruchamiany system Dry Faster®, po czym umieszczamy wewnątrz filety z kurczaka. Osuszamy filety przez około 2h do momentu, w którym powierzchnia będzie całkowicie sucha.
Wędzenie:
Po osuszeniu powierzchni mięsa rozpalamy palenisko i podnosimy temperaturę do 50°C. Wędzimy filety przez godzinę zrębkami olchowymi, na następne 30 min dodajemy zrębki drewna owocowego, my dodaliśmy jabłoni.
Obróbka termiczna:
Po zakończeniu wędzenia filety poddajemy obróbce termicznej poprzez parzenie w gorącej wodzie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem używanego wcześniej sosu sweet chilli ok. 100ml na 2 l wody. Kiedy woda zacznie wrzeć wyłączamy palnik i wkładamy mięso. Parzymy do osiągnięcia temperatury wewnętrznej ok 75°C, a następnie wyjmujemy i wywieszamy do ostygnięcia.
Fot: Zasoby własne FASANiO®