Strona główna » Przepisy » Wędzona Pierś z kurczaka w 5 smakach

Wędzona Pierś z kurczaka w 5 smakach – przepis

Wykorzystane materiały:

Składniki:

  • Filet z piersi kurczaka – 500g
  • Sól peklowa – 65 g/kg
  • Woda – 500 ml/kg
  • Cukier – 5 g/kg
  • Przyprawa 5 smaków – 2 saszetki

Przygotowanie:

Filety dokładnie oczyszczamy ze wszystkich zbędnych błonek, ewentualnych pozostałości kości. Następnie przygotowujemy mieszankę peklującą, która posłuży nam do nastrzykiwania filetów. Zagotowujemy wodę, a następnie rozpuszczamy w niej sól peklową oraz cukier i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Peklowanie: 

Po wystudzeniu solanki nastrzykujemy filety co około 2 cm na całej długości, 250ml mieszanki na 1 kg mięsa. Następnie dokładnie nacieramy powierzchnię przyprawą 5 smaków (1 saszetka). Filety marynujemy przez 48h.

Ociekanie:

Etap ociekania pomijamy.

Osuszanie:

Wędzarnie rozgrzewamy do temperatury 40°C i uruchamiany system Dry Faster®, umieszczamy wewnątrz filety z kurczaka. Osuszamy filety przez około 2h do momentu, w którym powierzchnia będzie całkowicie sucha.

Wędzenie: 

Po osuszeniu powierzchni mięsa rozpalamy palenisko i podnosimy temperaturę do 50°C. Wędzimy filety przez godzinę zrębkami olchowymi, na następne 30 min dodajemy zrębki drewna owocowego, my dodaliśmy moreli. 

Obróbka termiczna:

Po zakończeniu wędzenia filety poddajemy obróbce termicznej poprzez parzenie w gorącej wodzie. W dużym garnku zagotowujemy wodę dodając do niej drugie opakowanie przyprawy 5 smaków. Kiedy woda zacznie wrzeć wyłączamy palnik i wkładamy mięso.

Parzymy do osiągnięcia temperatury wewnętrznej ok 75°C, a następnie wyjmujemy i wywieszamy do ostygnięcia.

Smacznego!

 

Fot: Zasoby własne FASANiO®