Wędzona Pierś z kurczaka w 5 smakach – przepis
Wykorzystane materiały:
- Wędzarnia Franco™ Premium
- Drążki – 1 szt.
- Hak wędzarniczy – 1 szt.
- Zrębki wędzarnicze olcha
- Zrębki wędzarnicze morela
Składniki:
- Filet z piersi kurczaka – 500g
- Sól peklowa – 65 g/kg
- Woda – 500 ml/kg
- Cukier – 5 g/kg
- Przyprawa 5 smaków – 2 saszetki
Przygotowanie:
Filety dokładnie oczyszczamy ze wszystkich zbędnych błonek, ewentualnych pozostałości kości. Następnie przygotowujemy mieszankę peklującą, która posłuży nam do nastrzykiwania filetów. Zagotowujemy wodę, a następnie rozpuszczamy w niej sól peklową oraz cukier i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Peklowanie:
Po wystudzeniu solanki nastrzykujemy filety co około 2 cm na całej długości, 250ml mieszanki na 1 kg mięsa. Następnie dokładnie nacieramy powierzchnię przyprawą 5 smaków (1 saszetka). Filety marynujemy przez 48h.
Ociekanie:
Etap ociekania pomijamy.
Osuszanie:
Wędzarnie rozgrzewamy do temperatury 40°C i uruchamiany system Dry Faster®, umieszczamy wewnątrz filety z kurczaka. Osuszamy filety przez około 2h do momentu, w którym powierzchnia będzie całkowicie sucha.
Wędzenie:
Po osuszeniu powierzchni mięsa rozpalamy palenisko i podnosimy temperaturę do 50°C. Wędzimy filety przez godzinę zrębkami olchowymi, na następne 30 min dodajemy zrębki drewna owocowego, my dodaliśmy moreli.
Obróbka termiczna:
Po zakończeniu wędzenia filety poddajemy obróbce termicznej poprzez parzenie w gorącej wodzie. W dużym garnku zagotowujemy wodę dodając do niej drugie opakowanie przyprawy 5 smaków. Kiedy woda zacznie wrzeć wyłączamy palnik i wkładamy mięso.
Parzymy do osiągnięcia temperatury wewnętrznej ok 75°C, a następnie wyjmujemy i wywieszamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Fot: Zasoby własne FASANiO®