Zrębki wędzarnicze z drzew liściastych
Drewno do wędzenia
Wędzarnicze zrębki czyli drewno wędzarnicze z drzew liściastych nadają smak, aromat oraz wygląd wędzonym potrawom, zostały pozyskane z wysokiej jakości drzew klonu, buku, olchy i olchy gold. Nadają się do wędzenia lub grillowania. Drzewa z jakiego zostały pozyskane, jedne bardziej pasują do ryb, inne do wieprzowiny, a jeszcze inne do drobiu. Dym ze spalanych zrębek przenika w głąb produktu nadając mu właściwy dla wykorzystanego gatunku drewna kolor i aromat.
Dym wędzarniczy
Dym wędzarniczy otrzymywany jest podczas spalania się drewna, zrębków lub trocin i powoduje między innymi utrwalenie żywności poddanej procesowi wędzenia. Jest on najważniejszym składnikiem wędzenia. To on, poza tym, że konserwuje i przedłuża trwałość wyrobów jest tym magicznym składnikiem, który nadaje tak charakterystyczny zapach, kolor i smak.
Nasze zrębki poddawane są obróbce suszenia w temperaturze ok. 600ºC, zapewniając im najwyższą jakość. Dzięki temu wędliny przygotowane przy pomocy zrębków wędzarniczych posiadają wyjątkowy smak i aromat.
Jakie drewno
Jeśli zastanawiasz się, jakie drewno do wędzenia będzie najlepsze, zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą, gdzie w szczegółach opisujemy każdy produkt zrębek, rodzaje drewna, ale również uzyskany smak i sugerowane rodzaje mięs, do których dane drewno pasuje najlepiej.